De historie van gebouwen in Oud Alkemade in beeld gebracht

Nieuws
Joris Koek met zijn boek.
Joris Koek met zijn boek. Foto: Writing4U.nl

KAAG EN BRAASSEM – Het boek: “Alkemade, van toen naar nu. Een eeuw veranderingen in beeld” is vorige week verschenen. De auteur is een bekende inwoner van Kaag en Braassem: boekhandelaar Joris Koek. Na jaren voorbereidingen heeft hij nu zijn eigen publicatie, die Koek met gepaste trots presenteert. 

Joep Derksen

Als kind was Koek al gefascineerd door historische foto’s en de gevoelens, die deze platen bij hem opriepen. Als hij een foto ziet van tientallen jaren geleden, bedenkt hij bij zichzelf hoe oud hij was toen die foto werd genomen en wat hij op dat moment aan het doen was. Drie jaar geleden bezocht hij de Stichting Oud Alkemade. Hij mocht in het archief kijken en verzamelde 200 historische foto’s van gebouwen en locaties in de dorpen Roelofarendsveen, Oude Wetering, Nieuwe Wetering, Rijpwetering, Oud Ade en Kaag. Het idee ontstond bij Koek om al die plekken te fotograferen, zoals ze er anno 2021 uitzien. “Er zijn veel historische boeken uitgebracht, maar nog nooit op deze manier: als fotoboek, met een historisch en actueel beeld van iedere locatie.” 

Presentatie

Tijdens de opening van de expositie van Oud Alkemade, getiteld ‘Alkemade, van toen naar nu’, werd het gelijknamige boek gepresenteerd. Enkele dagen later bladert de auteur haast liefkozend door zijn boek en hij vertelt hoe hij dit heeft gerealiseerd.

Oproep

 ”Naast de foto’s uit het archief van Oud Alkemade plaatste ik een oproep, of mensen op hun zolder nog oude foto’s van straatbeelden hebben. Vijftien fotografen maakten daarna foto’s van die locaties, zoals ze er nu uitzien. Niet altijd ging dat in één keer goed. Dan stond er bijvoorbeeld een container voor de deur, of was het regenachtig weer. Die fotograaf moest dan weer terug, of ik maakte zelf een foto van die plek.” 

Ga niet meteen met de sloophamer erin en kijk hoe je het kunt behouden

In het boek staan foto’s van iconische gebouwen uit elk dorp. Veel is verdwenen, andere panden zijn juist in bijzonder goede staat behouden dankzij de liefde van de verschillende generaties eigenaren.” 

Koek: “Dit boek roept herinneringen op aan een bepaalde plek. Het zorgt ervoor, dat er gesprekken op gang komen tussen opa’s en kleinkinderen.” Is dit boek ook een protestsymbool tegen alle nieuwbouw? Verrast kijkt hij op. “Ja, zo zou je het kunnen zien. Het gaat er om, dat we de historie en alles wat we hebben, moeten koesteren. Ga niet meteen met de sloophamer erin en kijk hoe je het kunt behouden. Zodat we niet alleen maar een eenheidsworst aan gebouwen krijgen en de identiteit van elk dorp kunnen behouden. In Roelofarendsveen is dat jammer genoeg gebeurd; er is teveel met de botte bijl in gehakt.”

Prachtige foto’s

Koek toont enkele van de prachtige foto’s. Zoals het huidige Noordplein met de oude meubelhal van de familie Van der Geest; de allereerste winkel op deze locatie. Maar ook de historische Veerstraat en Kerkstraat in Oude Wetering, die qua aangezicht nog bijna hetzelfde zijn gebleven. En de iconische veerpont voor Kaag, die tot de jaren 20 van de vorige eeuw nog met de hand bediend werd. Natuurlijk ontbreekt het ruim 400 jaar oude pand van de Vergulde Vos in Rijpwetering ook niet. Wat is de historische waarde van dit boek? “Met elkaar hebben we een bepaald deel van de geschiedenis vastgelegd. Met het jaar 2021 als basis; over tien jaar kunnen we nog een keer eenzelfde boek uitbrengen, zodat je weer de verandering kunt zien”, stelt Koek afrondend. 

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda