Oude metalen zijn goud waard voor Mark van Van Groningen

Nieuws
Mark de Boer zet zich al jaren in voor het duurzaam hergebruik.
Mark de Boer zet zich al jaren in voor het duurzaam hergebruik. Foto: Writing4U.nl

KAAG EN BRAASSEM- Het bedrijf Van Groningen B.V. is al vijftien jaar actief in de regio Kaag en Braassem. Met het opkopen, sorteren en verwerken van metaal en oud ijzer draagt deze onderneming meer dan een klein steentje bij aan een duurzaam leefmilieu. De hoogste tijd dus, voor een gesprek met commercieel directeur Mark de Boer, onder wiens leiding jaarlijks vele tonnen aan ijzer- en metaalafval worden verwerkt om opnieuw te worden gebruikt. 

Joep Derksen

Na zijn havo-opleiding ging De Boer naar de Havenvakschool, waarna hij actief werd in de logistiek. Zijn vader en opa komen uit een havenfamilie, dus was het niet helemaal een verrassing, dat De Boers eerste baan in het Amsterdamse havengebied was. “Daar leerde ik dertig jaar geleden mijn eerste belangrijke levensles: ‘Als je zegt, dat je iets doet, moet je dat ook doen. Daarmee krijg je respect van de mensen. Wanneer je jezelf verschuilt achter een ander, komt het niet goed.” In de loop der jaren is hij actief geraakt in de recyclingwereld. “De logistieke en commerciële wereld liggen redelijk dicht bij elkaar. Dan bezocht ik een klant waar een binnenvaartschip werd geladen, waar ze nog 1.000 ton ijzer over hadden. Na contact met mijn baas mocht ik daarop bieden.” Inmiddels werkt hij al weer elf jaar bij Van Groningen B.V., dat alle metaal- en oud ijzerproducten recyclet. Maar ook allerlei sloopmetalen, zoals koper en elektriciteitsdraad scheidt het bedrijf hier handmatig van elkaar. De Boer geniet van het vak: “Elke dag verschilt. De regelgeving en handel verandert; het wordt transparanter en sneller. Dat maakt het leuker, omdat je zelf ook scherper moet zijn.” Bij Van Groningen staat service volgens hem hoog in het vaandel. “Als een klant ijzer heeft liggen op het sloopwerk, kunnen we het afhalen met onze containerservice. Omdat we met onze vijf werven landelijke dekking hebben, kunnen we altijd een passende oplossing bieden. Zowel consumenten als bedrijven kunnen hun oud ijzer en metalen aanbieden bij de vestiging in Leimuiden. Hier betaalt Van Groningen de beste dagwaarde uit. Als iemand een schuurtje opruimt krijgt hij contant betaald of we maken het geld over.” Hierbij wordt er goed op gelet, dat er geen gestolen spullen worden aangeboden. “We zijn lid van de Metaal Recycling Federatie. Wanneer er metaal gerelateerde diefstallen zijn, krijgen we een melding van onze branchevereniging. Op deze wijze proberen we metaaldiefstal tegen te houden.” 

Heel soms treffen de medewerkers bijzondere pronkstukken aan, die een plaatsje hebben gekregen op het kantoor van De Boer. Zoals een geveltegel, maar ook een authentieke soldatenhelm uit de Eerste Wereldoorlog. Hij laat weten, hoe deze helm is gevonden. “Ons bedrijf is ook actief in het slopen en dat hebben we gedaan voor een baggerbedrijf. Deze helm is tijdens het baggeren gevonden.” Ook heeft Van Groningen ervaring met het slopen en recyclen van complete windmolens. “Windmolens slopen is het omgekeerde van opbouwen: we hijsen ze af, leggen ze neer en verwerken ze.” De werf in Leimuiden is één van de vele pareltjes van Van Groningen. “Hier sorteren we de diverse metalen nog met de hand; of het nu gaat om aluminium, ijzer of koperkabel. Hierdoor krijgt de klant een eerlijke waarde voor de metalen. Het gewogen gewicht van de diverse gesorteerde metalen wordt afgeprijsd. Met deze opbrengst worden de sorteerkosten verrekend. Het verschil keren we aan de klant uit.” Persoonlijk vindt De Boer het ook fijn, dat hij zo duurzaam bezig is. “Metaal kun je onbeperkt recyclen. Het smelten van gerecycled ijzer en metaal is vele malen duurzamer dan het smelten en transporteren van uit mijnen afkomstig cokes en ertsen. Bij het smelten van gerecycled metaal door middel van elektriciteit komt vele malen minder uitstoot vrij dan bij de traditionele manier van het smelten met hoogovens.”

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda