Veteraan Corné Brunt vertelt over belevenissen

Nieuws
De leerlingen waren onder de indruk van de verhalen van Corné Brunt.
De leerlingen waren onder de indruk van de verhalen van Corné Brunt. (Foto: Joep Derksen)

WOUBRUGGE – Het Veteranenboek Kaag en Braassem is vorig jaar verschenen. In dit boek staan de verhalen van 26 mannen en drie vrouwen uit deze gemeente, die hun leven hebben geriskeerd om elders op de wereld vrede te brengen of te handhaven. Het was het doel van de Stichting Zinsnede om 250 exemplaren cadeau te kunnen geven aan groep 8 leerlingen. Dankzij verschillende sponsoracties is dat gelukt. Veteraan Corné Brunt, wiens verhaal ook in het Veteranenboek is opgenomen, bezocht maandag CBS de Kinderkring in Woubrugge en vertelde de leerlingen over zijn missie. 

Joep Derksen

Inmiddels is Brunt de vijftig al gepasseerd en hij heeft heel wat gezien in zijn leven. Zo behoorde Brunt tot de eerste lichting van Nederlandse soldaten, die vrede moest handhaven in Srebrenica. Maar het presenteren voor een klas schoolkinderen zorgde ook voor gezonde spanning, zo gaf Brunt lachend toe: “Ik ben best een beetje zenuwachtig!”

Srebrenica

‘s-Ochtends had de juf de kinderen al voorbereid door ze naar een filmpje te laten kijken, over wat er in Srebrenica is gebeurd. Die verschrikkingen heeft Brunt gelukkig zelf niet hoeven meemaken; toen dat gebeurde zat zijn missie er al op. Maar hij nam de kinderen mee in een rollenspel: “Wat moet je doen als je een groepje mensen moet beschermen tegen iemand, die hen kwaad wil doen? En wat kun je nog doen, als je heel veel mensen moet beschermen tegen heel veel slechteriken?”

De leerlingen hingen aan zijn lippen

Brunt droeg de blauwe baret van de VN en de door hem verkregen medailles. De leerlingen hingen aan zijn lippen. Hij vertelde, hoe hij vijf maanden lang de moslimbevolking kon beschermen. Maar Brunt zag ook al de verschrikkingen van de oorlog die er woedde; met bomaanslagen tijdens een begrafenisceremonie. “Ik ben af en toe wel bang geweest. Wanneer we een huis moesten binnenvallen; dan weet je niet wat je te wachten staat. Maar je grijpt dan terug op wat je geleerd hebt.”

Maar ook lichtte hij toe, wat je moet doen met je afval; verbranden. Hij toonde wat voor wapens je allemaal bij je moet hebben tijdens een vredesmissie, en vertelde over de risico’s, die je loopt. “We hebben een keer geluk gehad. We kwamen in een dichtbegroeid gebied, waar we doorheen moesten. Achteraf hoorden we, dat dit een mijnenveld was. We hebben heel erg veel geluk gehad.”

Uitgezonden

Met de meegebrachte foto’s kregen de 11- en 12-jarige kinderen een goed beeld van hoe het is om als militair te worden uitgezonden. De leerlingen stelden veel vragen en kregen van de secretaris van de Stichting Zinsnede nog te horen, hoe belangrijk de inzet van Brunt en andere veteranen is. “Zij riskeren hun leven, zodat op andere plekken op aarde mensen veilig kunnen zijn. Juist door de veteranen wordt voorkomen, dat brandhaarden uitbreiden en de oorlog overslaat naar andere gebieden. Vrijheid lijkt vanzelfsprekend, maar is nooit een vanzelfsprekendheid!”

Na de presentatie ontvingen alle leerlingen een gratis exemplaar van het Veteranenboek Kaag en Braassem. Mét een handtekening van Brunt en de auteur van het Veteranenboek. Vandaag krijgen de groep 8 leerlingen van de Roelevaer een gratis exemplaar van het Veteranenboek. Docenten van groepen 8 van basisscholen elders in Kaag en Braassem kunnen contact opnemen met de Stichting Zinsnede (info@zin-snede.nl) om een afspraak te maken.

Filmpje

Het filmpje met de presentatie van Corné Brunt is hier te zien: Veteraan Corné Brunt vertelt over zijn ervaringen - YouTube. www.zin-snede.nl.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda