Marian van Lieshout maakt de mooiste artikelen op haar naaimachine. Alles voor het goede doel!
Marian van Lieshout maakt de mooiste artikelen op haar naaimachine. Alles voor het goede doel! ((Foto: aangeleverd))

Verkoop handwerk Tesselschade Arbeid Adelt

WOGNUM - Marian van Lieshout (66) woont sinds 1977 in Wognum en is handwerkster in vrouwenvereniging Tesselschade Arbeid Adelt (TAA). Dat doet ze ongeveer tien jaar en met veel plezier. "Ik doe vooral het naaiwerk en het haakwerk. Een aantal dames van de vereniging kunnen heel mooi borduren. Van dat werk maak ik onder meer tassen, schorten en make-up tasjes." Marian komt oorspronkelijk uit Bovenkerk. Ze volgde een coupeuse-opleiding in Amsterdam. "Mijn kennis en liefde voor stofjes en naaiwerk komt me nu goed van pas", lacht Marian.

Het werk voor TAA is op vrijwillige basis, al is er een kleine vergoeding voor het werk. "En dat gaat eerder om centen dan euro's. Maar het gaat me niet om er geld mee te verdienen, maar om mijn creativiteit tot uiting te brengen. Samen met het bestuur van afdeling West-Friesland proberen we steeds weer nieuwe artikelen te bedenken. *En als ik dan zie dat het aanslaat, dan geeft dat echt voldoening."

Kleding maken

Marian is getrouwd met Theo, moeder van twee dochters en oma van vijf kleinkinderen. "In de weer zijn met lapjes stof is altijd mijn passie geweest. Dat heeft voor veel verschillende projecten gezorgd. Eén van mijn dochters danste op hoog niveau bij de Latin Formation dansgroep Double V uit Hoorn. En ze hebben mij toen zo gek gekregen dat ik kleding voor hen maakte", glundert Marian. "Dat betekende acht jurken voor de meiden en acht pakken voor de heren. En elke keer als de muziekband veranderde, hoorde daar andere kleding bij. Dat was een hele uitdaging! De dansvirus is overgeslagen naar het gezin van mijn andere dochter. Mijn oudste kleinkind danst nu ook bij Double V en de andere twee zitten in het opleidingsteam. En oma heeft zich weer laten overhalen om de trainingsrokjes te maken", lacht de Wognumse.

Fonds

Sinds de kinderen het huis uit zijn, zijn de slaapkamers veranderd in hobbykamers. Daar staan de naaimachine en strijkplank altijd paraat. Elke dag werd daar gebruik van gemaakt, maar wat te doen als de kinderen groot zijn? "Via mijn buurvrouw kwam ik in contact met TAA. Daar had ik nog nooit van gehoord. Het bleek de oudste vrouwenvereniging van Nederland te zijn. Tesselschade Arbeid Adelt telt 27 afdelingen verdeeld over heel Nederland. Doelstelling is om kansarme vrouwen de mogelijkheid te bieden op economische zelfstandigheid. Om een voorbeeld te geven: een gescheiden vrouw, die niet de financiële middelen heeft om zelf een opleiding te betalen, kan bij T.A.A. aankloppen. Als ze aan de voorwaarden voldoet, krijgt ze hulp. Het geld wordt uit het fonds gehaald. Die wordt aangevuld door de verkoopdagen van de afdelingen."

Moderniseren

Voor Marian voelt het elke keer als een feest om wat moois te maken. "De kunst is om het oubollige imago van borduurwerk uit de wereld te helpen. En dat moderniseren lukt heel goed. In het assortiment zitten veel eigentijdse artikelen. Het uitstallen van alle werkstukken voor de verkoopdagen is een feestje op zich. Als ik zie wat voor moois er allemaal gemaakt wordt door de vrijwilligers, word ik wel even stil. Grote kans dat bezoekers dat ook hebben. Als zij iets moois zien, kunnen ze artikelen op bestelling verkrijgen. De kleur van bijvoorbeeld een babyknuffel, kunnen we altijd aanpassen. Maar we hebben ook tassen, slabbetjes, bridgekleden, kerstboomengeltjes, schorten, eigenlijk teveel om allemaal op te noemen. Ook de gastenhanddoekjes vinden gretig aftrek. We blijven vernieuwen. Ik blijf in elk geval met mijn lapjes stoeien en hoop voorlopig nog veel mooie dingen te maken."

Tesselschade Arbeid Adelt

TAA heeft verschillende afdelingen en elke afdeling doet het weer anders. "Onze afdeling komt een keer in de twee maanden bij elkaar in Enkhuizen, bij één van de handwerksters thuis. Het gemaakte werk wordt dan ingeleverd en het nieuwe werk uitgedeeld. Meteen een gezellig koffieochtendje voor de dames en bewonderen we elkaars werk . Zo'n tien dames zijn lid van de vereniging. Dat wordt steeds minder, omdat mensen steeds minder borduren. Ons oudste lid is al in de 90!"

Hoge eisen

Aan de borduurwerkjes worden hoge eisen gesteld. Aan nieuwe leden wordt gevraagd om eerst wat eigen werk mee te nemen. "Daar wordt grondig naar gekeken en als het goed is dan krijgt de nieuwe dame pas werk mee naar huis. Dat klinkt niet zo vriendelijk, maar we willen onze naam natuurlijk hooghouden" zegt Marian.

Verkoop

Alle zelfgemaakte artikelen worden binnenkort weer verkocht door de afdeling Westfriesland van TAA. "De eerstvolgende verkoopdag vindt vrijdag 24 mei plaats van 10.00 tot 14.00 uur op de Emmalaan 22 in Hoorn. En net voor de feestdagen, in november, vindt ook een verkoop plaats. De opbrengst wordt in een fonds gestort en daarvan wordt kansarme vrouwen geholpen. Een mooi doel waar we het allemaal graag voor doen", verzucht Marian.

Lid worden voor slechts 15 euro per jaar? Stuur een e-mail naar m.lieshout@multiweb.nl. Kijk voor meer informatie over de vereniging op www.tesselschade-arbeidadelt.nl.

Meer berichten