Laatste show van KaaBee Cabaret in de Schoof

Algemeen
Kees en Koos Botman geven als KaaBee Cabaret hun laatste show in de Schoof in Wervershoof.
Kees en Koos Botman geven als KaaBee Cabaret hun laatste show in de Schoof in Wervershoof. Foto: JH / Rodi Media

WERVERSHOOF – Het spreekwoord zegt: een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Lekker lachen, maakt een dag goed, geeft een gevoel van bevrijding of... Voor iedereen is het anders. Maar dat lachen goed is, daar weten Kees en Koos Botman alles van. Zij vormen het hart van KaaBee Cabaret, verzinnen samen humoristische sketches en liedjes. Ook lokale talenten worden erbij betrokken; "Ja, we wilden ons wel blijven vernieuwen", zegt Kees Botman, de ene helft van het dolhilarische duo.

De naam KaaBee ontstond toen Kees een verslagje schreef in het voetbalblaadje van VVW. "Ik eindigde met mijn initialen KB. Al snel werd ik aangesproken in ons dorp met KB, wat later KaaBee werd. Dat is zo'n 45 jaar geleden. Toen zat de humor er al in hoor! Mensen vonden dat leuk. Ik werd gevraagd om een act te maken, onder meer voor de Land en Tuinbouwbond (LTB), ook al samen met Koos. Ook kreeg ik opdrachten van de KVG, de Raad van Elf en om een revue te maken voor de opening van het verzorgingshuis Sint Jozef in Wervershoof."

Neef
Kees zocht neef Koos op om te brainstormen over diverse sketches. Een goede klik tussen beiden zorgt al jaren voor ontzettend veel plezier. Niet alleen voor henzelf, maar voor veel mensen in West-Friesland. "Dit doen we al 25 jaar als KaaBee Cabaret", zegt Koos. "Maar heel goed zingen wij niet, daar schakelden we anderen voor in. We haalden Theo en Els Spigt, Daphne Franquinet en Kees Appelman erbij. Zo konden wij tijdens de liedjes ons omkleden en waren de nummers van hoog niveau." "Ik weet nog dat we in onze act bij de opening van huize St.Jozef mannetjes van 83 en 103 jaar speelden", onderbreekt Kees hem. "Zat je met trillende handjes te vertellen over vroegere tijden. Niet te serieus allemaal, geen mensen kwetsen, politiek of zwartmakerij. Luchtige humor, met soms wat licht ondeugende mopjes."

West-Fries
Alle optredens zijn in het West-Fries, maar de meeste liedjes schreef Kees in het Nederlands. "We hebben veel fans in heel West-Friesland, vooral 'op het dorp'. Daar kwamen we zo'n 23 jaar geleden achter toen we een kavel ter beschikking stelde voor de gemeenschapsveiling van Wervershoof", vertelt Koos. "Robert Jan van Rooyen van café De Zwaan kocht het optreden. Ik speelde een moderne yup en Kees een ouderwetse tuinder. We wilden op een humoristische manier het contrast aantonen. De zaal was drie keer tot de nok gevuld. Moet ik er wel bij zeggen dat het toen gratis entree was", voegt hij lachend toe. "Maar dit was voor ons wel het teken dat wat we deden goed was."

Trien en Bep
De Wervershovers verzinnen allerlei typetjes. "Fantastisch hoe de oudere dames reageren op onze rollen van Trien en Bep", glimlacht Koos. "Verkleed als vrouwen roddelen we over kerels. Dat vinden ze geweldig. We spelen het liefste in kleinere zalen. Interactie met het publiek vinden wij erg belangrijk. En ja, als je dan zo'n vrouwtje ziet zitten die zo ingetogen mogelijk probeert te lachen, maar na de voorstelling met rode wangen en glinsterende oogjes zegt: 'Bedankt Botmannen, het was erg leuk'., dat is fantastisch!"

Veel lol
De cabaretiers maken ontzettend veel lol samen. "Als we een sketch teruglezen, gieren we af en toe van het lachen. Maar op het toneel moet je je gezicht in de plooi houden. Soms lukt dat niet en dat vindt het publiek hilarisch", vertelt Kees. "Na 25 jaar vinden we het goed. In 2013 maakten we onze laatste nieuwe show, Beebieboemers, maar voor onze jubileumshow en tevens afscheid, kozen we de leukste acts en mooiste liedjes uit. We treden samen op met Sjaak, Harm en Jelle Steltenpool en Dorien Neefjes. De show zit goed in elkaar, met veel herkenbaarheid, gevoel en een enorme dosis humor."

Afscheid
Iedereen is van harte welkom om van KaaBee afscheid te nemen op een hilarische wijze. Misschien zijn voorbereidingen voor de show wel gepast. West-Friezen zeggen wel eens: "Ik pies bedat in m'n broek van 't lache". "We zijn beiden 66 jaar en 't is mooi weest", zegt Koos. We bedanken alle fans, maar ook de West-Friese bevolking voor de inspiratie voor onze shows. Je moet tenslotte op je hoogtepunt stoppen. De voorstellingen worden op 1, 2 en 3 (zondag is vol) februari gehouden in de Schoof, Kerkelaantje 1 in Wervershoof, daar zijn kaarten verkrijgbaar voor 10 euro de stuk. Ook bij Knijn Inkt en Entertainment bij De Hoek. De zaal is vrijdag en zaterdag open om 19.30 uur. We geven zondag 17 februari om 14.00 uur een extra voorstelling. Tot dan!"

Kees als Trien en Koos als Bep, roddelend over mannen.
Het KaaBee-team voor de laatste show: achter: Harm Steltenpool, Dorien Neefjes, Jelle Steltenpool. Voor: Kees en Koos Botman en Sjaak Steltenpool.