Geert Schipper in training voor de IRONMAN in Hoorn.
Geert Schipper in training voor de IRONMAN in Hoorn. ((Foto: aangeleverd))

Toptriatleet Geert Schipper aan start IRONMAN

SPANBROEK - Geert Schipper, die vorig jaar nog als eerste triatleet met een beperking finishte in de triatlonwedstrijd IRONMAN op het eiland Hawaï, staat aan de start van het IRONMAN Multisport Festival Westfriesland. De paratriatleet uit Spanbroek legt het fietsparcours af in een handbike en het hardloopparcours in een racerolstoel. Schipper wil op zondag 7 juli in zijn eigen regio een snelle tijd noteren op de IRONMAN 5i50, de olympische afstand.

De Spanbroeker (41) is getrouwd met Talitha en zij hebben samen drie dochters. Na een vliegtuigongeluk in 2004, waardoor hij een incomplete dwarslaesie opliep, belandde hij in een rolstoel. Maar bij de pakken neerzitten was geen optie voor de hem. Hij is sinds 2005 actief binnen diverse aangepaste sporten. Voor al zijn inzet kreeg de paralympisch atleet begin dit jaar de eerste prestatiepenning van de gemeente Opmeer uitgereikt. Hij kreeg deze penning voor zijn overwinning in Hawaii, oktober vorig jaar. Hij behaalde de wereldtitel IRONMAN voor sporters met een beperking. Hij legde 3,8 km zwemmen in zee, 180 km handbiken en de marathon in zijn racerolstoel af in 9 uur, 19 minuten en 48 seconden.

Paratriatlon

Geert kwam in 2012 in aanraking met de paratriatlon. Zijn motto opgeven is geen optie leidde hem in 2016 naar de Paralympics in Rio de Janeiro. Zijn jaren hard werken leverde hem een zilveren medaille en veel bewondering op. Maar dat is niet voldoende voor de atleet. Hij wil van zilver in Rio naar goud in Tokyo in 2020.

Training

"Om nog sterker te worden in de onderdelen zwemmen, handbiken en racerolstoelen heb ik een uitgestippeld programma van trainingen en wedstrijden en daar mag het IRONMAN-weekend in het Hoorn niet in ontbreken", zegt een enthousiaste Geert. "Daarnaast is racen in mijn regio extra motiverend." Ondanks dat Schipper alles alleen met zijn armen doet in tegenstelling tot andere atleten die ook hun benen kunnen gebruiken, wil hij zich meten met de aller snelsten. Maar de sporter heeft nog meer wedstrijden in het vizier. Hij wil 12 juli met Wervershover en voormalig open water wedstrijdzwemmer Marcel Stroet het IJsselmeer oversteken, 14 juli meedoen met NHC Handbikewedtrijd in Obdam, 4 augustus met IRONMAN in Maastricht en 29 augustus met het WK Triathlon Lausanne in Zwitserland. Maar dat is nog niet alles: 7 september NK Wegwedstrijd C1 in Amsterdam; 12 september het WK Handbiken in Emmen en twee dagen later het EK Triathlon in Valencia, Spanje.

Canada

Geert deed afgelopen vrijdag, 28 juni, nog mee aan een triathlonwedstrijd in Canada. "Ik reed een prima wedstrijd", laat Geert weten. "Hoewel ik niet topfit was had, had ik goede zwemtijd, ruim 42 km gemiddeld op de fiets en ook de laatste 5 km in mijn racerolstoel waren prima. De wedstrijd in Montreal is maar een sprintafstand, voordat ik echt moe werd, was ik al bij de finish. Echt stuk was ik niet en kan dan de volgende dag weer prima verder trainen. Na de IRONMAN neem ik wél een extra rustdag op maandag, hoewel ik die ochtend nog wel even zwem in Alkmaar met de triathlon bond", voegt hij er lachend aan toe.

Gezin

Om aan alle wedstrijden mee te doen is de atleet veel van huis. "Dan mis ik mijn drie dochters en Talitha en zij mij. Mijn vrouw is vader en moeder tegelijk, maar gelukkig springen mijn ouders regelmatig bij. Ik probeer als ik iets langer weg ben altijd iets voor de kids mee te nemen. Ze zijn inmiddels wel gewend dat ik regelmatig weg ben, maar anderzijds ben ik ook veel thuis als andere mensen weer werken. Ik probeer mijn trainingen zoveel mogelijk tijdens schooltijden te doen of als mijn vrouw vrij is van haar werk."

Trots

De organisatie van het IRONMAN Multisport Festival en persoonlijke sponsor van Geert zijn trots op de deelname van de paratriatleet. De West-Fries is in hun ogen een inspirerende persoonlijkheid voor iedereen die in de breedte aan het sporten is. "Zijn doorzettingsvermogen en karakter werken aanstekelijk", zegt Vincent van der Stouwe namens Extra Leisure, organisator van het IRONMAN Multisport Festival en licentiehouder van IRONMAN in Nederland.

Programma

Op het programma van het IRONMAN Multisport Festival Westfriesland staan triatlons met twee verschillende afstanden. Naast de IRONMAN 5i50, een olympische afstand, de sprintafstand, de zogenoemde IRONMAN 4:18:4, met 400 meter zwemmen, 18 kilometer fietsen en vier kilometer hardlopen op het programma. Voorafgaande aan de wedstrijden op zaterdag wordt een IRONKIDS-wedstrijd voor jeugd tot 14 jaar gehouden. Jongeren tussen 14 en 18 jaar kunnen meedoen aan de 4:18:4.

Het evenement vindt 5, 6 en 7 juli plaats in Hoorn, maar ook op 2, 3 en 4 augustus in Maastricht. Meer informatie is te vinden via www.ironman.com/multisportwestfriesland en www.ironman.com/multisportmaastricht. "In Hoorn doe ik mee met de olympische afstand: 1.500 meter zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen. Ik wil deze finishen binnen de twee uur", zegt Geert vastberaden.

Meer berichten