'Voor het blauwe huis'; werk van Sefanja Nods.
'Voor het blauwe huis'; werk van Sefanja Nods. ((Foto: aangeleverd))

Dubbelexpo Verdegaal en Nods in kerk Oudendijk

OUDENDIJK - De kerk in Oudendijk brengt dit jaar in de weekeinden van juli en augustus een dubbele zomerexpositie. Tom Verdegaal (1959) en Sefanja Nods (1963) tonen sculpturen (Tom) en schilderijen/tekeningen (Sefanja).

Tom Verdegaal is geboren op een boerderij in Lisse en verhuisde toen naar Oudendijk. Hij kreeg het advies op de basisschool in Oudendijk om naar de grafische school in Amsterdam te gaan. Het werd de mavo in Middenbeemster, want dat werd toch iets veiliger geacht voor een jongetje dat in zeven sloten tegelijk liep. Hij begon in 2004 met beeldhouwen, nadat zijn vrouw overleed. Tom wilde een bronzen vogel op haar graf. Die heeft hij zelf gemaakt onder begeleiding van Frans Arts, die workshops 'bronzen beelden maken' gaf. Later volgde Tom een workshop 'stenen beelden maken' bij Rob Cerneus jr in Warder. En nu is Tom vrijwel iedere maandagavond vinden in het atelier van Annet Wood in Berkhout.

Sefanja Nods is ook geboren op een boerderij, maar dan in Middelie. Na haar studententijd is zij blijven hangen in Amsterdam waar zij uiteindelijk elf jaar woonde. Sinds 1992 woont zij in Hoorn. Zij haalde op de VL-VU in Amsterdam haar eerstegraads lesbevoegdheid Tekenen en voor Handvaardigheid een tweedegraads. Naast haar werk heeft zij Grafische Vormgeving gestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie. Zij werkte als docente, als grafisch vormgeefster en is nu artdirector van Hollands Glorie, een magazine over al het moois dat Nederland te bieden heeft. Over haar vrije werk zegt zij: "Mijn werk gaat over reflecties in de ruime zin van het woord. Van waterspiegelingen, weerspiegelingen tot lichtweerkaatsing en herinneringen. Schilderen en tekenen zijn voor mij een manier om ervaringen te begrijpen en er betekenis aan te geven."

Kerk Oudendijk, Dorpsweg 24. Dubbelexpositie van 7 juli tot en met 25 augustus, op zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

Meer berichten