Gevallen kastanjes.
Gevallen kastanjes. ((Foto: Toos Brink))

Ontluikende herfst in Suyderbraeck

SCHARWOUDE - Eind september kan het prachtig nazomerweer zijn. Blauwe luchten, volle zon, weinig regen en heerlijke temperaturen. Wie goed kijkt echter kan er niet omheen: de herfst is bezig aan een onvermijdelijke opmars. Vogels trekken zuidwaarts, de bladeren beginnen in rap tempo te verkleuren en overal glinsteren in het ochtenddauw de spinnenwebben je tegemoet. Zondag 22 september organiseert het IVN om deze reden een speciale 'vroege herfstwandeling' door het natuurgebied Suyderbraeck bij Scharwoude, met speciale aandacht voor de wisseling van de seizoenen.

Wat leeft en groeit hier zoal, welke veranderingen ondergaat de natuur in de herfst? Onder begeleiding van twee IVN-gidsen wordt de Suyderbraeck vanaf 14.00 uur al wandelend verkend. Iedereen die geïnteresseerd is, is van harte welkom om mee te lopen.

De Suyderbraeck is bijzonder omdat het tot stand is gekomen door een particulier initiatief. Omwonenden staken de koppen bij elkaar en kochten samen een weiland van zo'n veertien hectare. Een van de deelnemers is Landschap Noord-Holland. Stichting De Tafeleend voert het beheer in het gebied uit. Van de Suyderbraeck werd na de aankoop een waterrijk land gemaakt. De oude braak, de poel die overbleef na een dijkdoorbraak, werd weer uitgegraven. Dat is nu een plas met een vogeleilandje. De sloten kregen brede oevers met veel riet. Daar broeden nu rietzanger, snor, blauwborst en kleine karekiet.

Aanmelden is niet noodzakelijk (al wordt het wel op prijs gesteld via j.wilkie@ivn-westfriesland.nl). Verzamelen op de Zesstedenweg 20 in Scharwoude. De rondleiding is gratis (hoewel een vrijwillige bijdrage natuurlijk altijd welkom is), maar helaas niet geschikt voor rolstoelers, gezien de aard van het gebied.

Meer berichten