Koninklijke onderscheiding brandweerlieden

Algemeen
V.l.n.r:: Aad Wijte, Rens Leeuw, Wouter Spithorst, Erwin Mollee, Burgemeester Jan Franx, René Giling, Dennis Veld, Wijnand Beemster, Peter Bouma, Adrie Dekker, Bart Weel, Dennis Ursem en Rober Groot.
V.l.n.r:: Aad Wijte, Rens Leeuw, Wouter Spithorst, Erwin Mollee, Burgemeester Jan Franx, René Giling, Dennis Veld, Wijnand Beemster, Peter Bouma, Adrie Dekker, Bart Weel, Dennis Ursem en Rober Groot. Rens Harzing Fotografie

KOGGENLAND - Dit jaar ontvangen maar liefst twaalf brandweervrijwilligers een Koninklijke onderscheiding, vanwege hun jarenlange inzet voor de veiligheid van gemeente Koggenland. Burgemeester Franx benadrukte hoe bijzonder het is dat deze mensen zich dag en nacht belangeloos inzetten voor een ander.

Op vrijdagavond 22 november speldde burgemeester Franx de versierselen op, van Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit gebeurde tijdens de jaarvergadering van de brandweer in het gemeentehuis van Koggenland. Burgemeester Franx: "Ik heb zelf een brandweerhart, ik ben zelf jarenlang lid geweest van de vrijwillige brandweer. Deze mensen zetten zich al zo'n 25 jaar in voor mens en dier. Deze lange staat van dienst mag bijzonder genoemd worden."

De volgende personen hebben een Koninklijke onderscheiding ontvangen:

De heer W.N.T. Beemster is vanaf 1996 in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Avenhorn in functie van manschap, in de rang van hoofdbrandwacht. Hij is tevens al enige tijd penningmeester en betrokken bij de reiscommissie.

De heer P.C. Bouma is vanaf 1996 in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Avenhorn in functie van bevelvoerder, manschap, chauffeur/pompbediender, postcommandant en officier van dienst, in de rang hoofdbrandmeester. Tevens is hij voorzitter en betrokken bij de reiscommissie.

De heer A.T.O. Dekker is vanaf 1999 in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Avenhorn in functie van manschap, brandweerchauffeur en chauffeur/pompbediender, in de rang hoofdbrandwacht.

De heer R.M. Giling is vanaf 1995 in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Avenhorn in functie van manschap, in de rang hoofdbrandwacht.

De heer R.S. Leeuw is vanaf 1997 in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Avenhorn in functie van manschap, in de rang van hoofdbrandwacht.

De heer E.H. Mollee is vanaf 1998 in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Avenhorn in functie van bevelvoerder, manschap, adviseur gevaarlijke stoffen, in de rang commandeur. Tevens is hij secretaris en betrokken bij de reiscommissie.

De heer B.M. Weel is vanaf 1997 in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Avenhorn in functie van bevelvoerder, manschap, chauffeur/pompbediender en in de rang brandmeester.

De heer W.J. Spithorst was van 1999 tot 2014 in dienst bij vrijwillige brandweer Purmerend en van 2014 tot 2018 bij vrijwillige brandweer ZaanstreekWaterland. Hij is vanaf 2016 in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Berkhout in functie van bevelvoerder, manschap, brandweerchauffeur en chauffeur/pompbediener en sinds 2019 ook de functie vrijwillig postcommandant, in de rang brandmeester.

De heer D. Veld is vanaf 1997 in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Berkhout in functie van manschap, oefenleider, brandweerchauffeur en chauffeur/pompbediender, in de rang hoofdbrandwacht. Tevens is hij jarenlang bevelvoerder geweest.

De heer A.J. Wijte is vanaf 1998 in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Berkhout in functie van manschap, in de rang hoofdbrandwacht. Tevens is hij jarenlang penningmeester geweest.

De heer A.N.M. Groot is vanaf 1999 in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Ursem in functie van manschap, brandweerchauffeur en chauffeur/pompbediender, in de rang hoofdbrandwacht.

De heer D.F. Ursem is vanaf 1998 in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Ursem in de functie van manschap, brandweerchauffeur en chauffeur/pompbediender, in de rang hoofdbrandwacht. Hij is tevens mentor voor nieuwe manschappen in opleiding.

Terugblikken en vooruit kijken

Tijdens de jaarlijkse vergadering worden alle brandweermannen van Koggenland in het zonnetje gezet om hen te bedanken voor hun inzet het afgelopen jaar. Er werd teruggeblikt op een redelijk rustig jaar en vooruit gekeken naar de toekomst, waar men met interesse de ontwikkelingen van zonnecellen en accupakketten volgt met het oog op veiligheid. Verschillende brandweerlieden ontvingen vanwege het aantal jaren inzet onderscheidingen en oorkondes, één persoon ontving zijn diploma voor Bevelvoerder en één persoon ontving zijn diploma voor 'Manschap A'. Van twee vrijwilligers is afscheid genomen.

Brandweer vrijwilliger worden?

Klaarstaan voor je buren, voor je dorps- of stadsgenoten, voor de maatschappij. Bij brand, bij ongevallen, bij het redden van dieren. Dat is waar je als brandweervrijwilliger voor staat. Om deze hulp in de toekomst te kunnen blijven bieden, worden nieuwe vrijwilligers gezocht. Burgemeester Franx en de teamcommandant brandweerzorg West-Friesland doen beiden een oproep tot verjonging van het korps en meer diversiteit. Kijk voor meer informatie op de website van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord: www.vrnhn.nl.