Bart Agterberg als zombie in Yummy.
Bart Agterberg als zombie in Yummy. ((Foto: aangeleverd))

Bart Agterberg figureert in Yummy

OPMEER - Wil je meespelen in een zombiefilm? Als je dat gevraagd wordt, hoe reageer je dan? Bart Agterberg (49) kreeg die vraag van zijn ex-schoonzus Eveline Hagenbeek. "Het leek mij wel gaaf om mee te spelen in de eerste Belgische zombiefilm. En het genre horror ligt mij wel", zegt Bart arglistig.

De Opmeerder is grafische ontwerper en daarom zeer geïnteresseerd in special effects en hoe de grime hypercreatieve ideeën tot realistische wonden boetseert. "Voor mij een uitgelezen kans om een kijkje te nemen in de wereld van film, grime, acteurs, set en figuranten. Iedereen doet enorm zijn best om alles zo werkelijk mogelijk neer te zetten. Al bestaan zombies natuurlijk feitelijk niet", lacht Bart.

Script

Eveline schreef het script voor Yummy, in coschap met de Belg Lars Damoiseaux. "Zij won in 2013 de Visser-Neerlandiaprijs met het script Rokjesdag. Regisseur Johan Nijenhuis verfilmde het scenario. Dit was haar speelfilmdebuut. Al jaren geleden schreef zij het zombieverhaal, maar dat moet dan eerst worden gefinancierd door allerlei partijen. In Nederland lukte dat niet, want dit land is meer van de feelgoodfilms, zoals Rokjesdag. Maar een Belgische filmmaatschappij had wél interesse om deze film te maken."

Figuranten

Een productie tot leven brengen, vergt veel voorbereiding. Acteurs regelen, interessante locaties zoeken om de scenes te filmen, decors bouwen, de juiste kleding uitzoeken en figuranten vragen. "Eveline vroeg eind 2018 mijn broer Joost en ik om te figureren in Yummy. Ze zocht met name zombies. Wij vonden dat geweldig natuurlijk. Joost is al vaker figurant geweest, voor mij was dit de eerste keer."

Lijk

Bart speelt in de film een lijk. "We moesten daarvoor naar Maasijk in België. Ons decor was een oud en verlaten ziekenhuis. Voordat ik mijn rol kon neerzetten, moest ik eerst in de grime. Dat waren een paar gezellig uurtjes met de Franse grimeuse. Aangezien ik geen Frans spreek, spraken we Engels. Het is net alsof je bij de kapper zit, maar als je daarna in de spiegel kijkt, heb je allerlei protheses op je gezicht. Het ziet er beangstigend uit met bloed, gore wonden en gapende gaten. Een gehavend gezicht, maar de pijn die bij de schade hoort, die voel je niet", glimt Bart.

Zombie

Voor zijn rol als zombie verkaste Eveline en Bart naar Namen. De schmink werd gezet in een casino en de set was zo'n anderhalve kilometer verder. "We stapten in de auto met zijn drietjes, Patiënt Zero (de hoofdzombie), Eveline en ik. Voorbijgangers staarden ons verbaasd aan toen we voorbijreden. Patiënt Zero, amper te verstaan door haar prothese, vroeg om een lap. Haar lippen leken weggevreten en ze begreep dat voor buitenstaanders dit een gruwelijk gezicht was. Ze kreeg mijn jas en verstopte zich. Ik heb tijdens die rit een hoop geschokte voetgangers gezien. Een hilarische rit was dat."

Kunstbloed

Bij de catacomben aangekomen, werden de riool-scenes opgenomen. "Op de set waren we vrij om te gaan en staan waar we wilden, totdat er gefilmd werd. Tekst hadden we niet als zombies, we moesten kwaad overkomen, dus we gromden er op los. We moesten verkrampt lopen alsof de rigor mortis was ingetreden. In onze ogen kregen we van die melkachtige lenzen, een paar wazige dodemansogen was het resultaat. De grond liep behoorlijk ongelijk en we moesten oppassen om niet te struikelen. Bekaf was ik achteraf, het was energie vretend. Zeven opnames voordat ze tevreden waren. Dat betekende ook zeven keer kunstbloed in je mond; een weeïge, vieze smaak, waarvan je snel misselijk van werd. Maar het resultaat was geweldig en daar draait het om."

Première

Yummy ging deze maand in première in Bobbejaanland in België. Hoe kan het ook anders op vrijdag de dertiende. "Voor het eerst zag ik de film. Ik herkende de plekken waar de scenes waren opgenomen. Ik keek er met een kritische blik naar. Yummy is een komische, gore horror. Echt een aanrader voor de zombieliefhebber! Ik zag mijzelf, na twee dagen op de set te hebben rondgehangen, slechts twee tot drie seconden in beeld. Van tevoren kreeg ik een por, van daar kom je. Samen met Joost heb ik daar smakelijk om gelachen. Als lijk ben ik wel herkenbaar, maar als zombie moet je net weten wie ik ben", lacht Bart.

Trots

"Ik heb genoten en raad iedereen aan, als de film in Nederland uitkomt, erheen te gaan. Een voorproefje staat op You Tube, zoek op de trailer van Yummy, en geniet ervan. Het is een vrij snelle film, geen saai moment. Voor mij was dit een geweldige ervaring. Ik ben apetrots op het feit dat dit scenario van de grond is gekomen. Misschien een 'once in a lifetime experience', maar je weet maar nooit", glimt de figurant.

Meer berichten