Veiligheidsregio scherpt maatregelen aan: wat mag wel, wat mag niet?

Algemeen
Voorlopig kan er niet gekampeerd worden in Noord-Holland Noord.
Voorlopig kan er niet gekampeerd worden in Noord-Holland Noord. (Foto: Archief)

NOORD-HOLLAND -  Het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, heeft een verscherping van het samenscholingsverbod aangekondigd. Drie of meer personen in een openbare ruimte die géén anderhalve meter afstand houden, krijgen een proces verbaal. 

Voor gezinnen of kinderen onder de twaalf jaar met een begeleider wordt een uitzondering gemaakt, valt te lezen in een persbericht

Nieuwe regels

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maakte maandag 23 maart nieuwe regels bekend omtrent de coronacrisis. Er ontstond echter onduidelijkheid over de regels. Mag er bijvoorbeeld nog wel op afstand gesport worden in het park? Donderdag 26 maart is hier door de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's duidelijkheid over gegeven: je mag met vrienden afspreken in de openbare ruimte, zolang je maar anderhalve meter afstand houdt. Doe je dat niet, dan kun je een boete krijgen van maximaal 400 euro. 

Overal van toepassing

Ook werd maandag nog uitgesproken dat er in sommige regio's bijvoorbeeld alleen in de parken gehandhaafd zou worden, maar die regel is nu overal van toepassing. De voorzitters van de regio's - meestal de burgemeester van de grootste gemeente in dat gebied - moeten het verbod regionaal nog wel formeel invoeren. In de regio Noord-Holland Noord is dat Piet Bruinooge, burgemeester van Alkmaar. Hij kondigde direct aan dat alle campings in de regio tot in elk geval 6 april gesloten blijven. Ook zal er scherp opgelet worden dat er geen groepsvorming is op straat: "Bij drie gaan we je aanspreken. Met vier man kan echt niet meer," aldus Bruinooge. "We moeten nu stevige maatregelen nemen om te zorgen dat de curve naar beneden gaat."