Huiswerk af? Er valt online nog meer te leren!

Algemeen
Thuis proefjes doen? Ruim alles na afloop netjes weer op.
Thuis proefjes doen? Ruim alles na afloop netjes weer op. (Foto: Archief)

REGIO - Na de verplichte lessen rekenen en taal en de broodnodige speelkwartiertjes blijven er voor de thuis lerende jeugd nog genoeg andere activiteiten over om iets van op te steken. En veel daarvan vind je gewoon online! Lees gauw verder en doe inspiratie op!

Natuur

Natuurlijk is het heerlijk - en absoluut noodzakelijk! - om af en toe even een buiten een frisse neus te halen. Ben je weer binnen, dan kun je online terecht voor de leukste interactieve biologielessen. De bekende bioloog Freek Vonk zet, zolang de scholen dicht zijn, elke dag een informatief filmpje op zijn YouTube-kanaal. Leer alles over het dierenrijk en maak onder meer kennis met haaien, reuzenschildpadden en de luiaard. Op dinsdag en donderdag zet safaripark Beekse Bergen een nieuwe biologieles online op zijn Facebookpagina en YouTube-kanaal, inclusief werkbladen waarop het geleerde genoteerd kan worden. Natuurwijs heeft allerlei leuke doe-opdrachten die je gewoon in de achtertuin kunt doen, OERRRR van Natuurmonumenten heeft elke dag een speel- en knutseltip en het Wereld Natuur Fonds heeft haar lessen Toekomstkunde omgezet naar thuislessen, waarin onder meer walvissen, het koraal en het effect van corona op het klimaat wordt besproken.

Kunst

Veel musea in binnen- en buitenland bieden virtuele rondleidingen aan, waaronder het Louvre in Parijs, het Guggenheim in New York, de Hermitage in Sint Petersburg en het British Museum in Londen. Haal het werk van Van Gogh naar je eigen huis met podcasts, kleurplaten en een virtuele tour! In de studio van het Rijksmuseum mag je zelf aan de slag met bekende kunstwerken zoals Het Melkmeisje van Vermeer en deze digitaal bewerken. Geef je eigen draai aan een klassiek kunstwerk! Houd je meer van bewegend beeld? Download dan de app Stopmotion Studio en vertel je eigen verhaal met een strip, tekenfilmpje of poppetjes van klei, LEGO of Playmobil. Bedenk je eigen verhaal, bouw een decor en experimenteer erop los. Buro Bis organiseert via haar Instagrampagina online theaterlessen voor kinderen, waarbij onder meer aan bod komt hoe je typetjes speelt en hoe je emoties kunt overbrengen.

Techniek en wetenschap

Voor kinderen die razend nieuwsgierig zijn naar hoe de wereld in elkaar steekt, valt er online ook van alles te beleven. Zo heeft het Amsterdamse science museum NEMO op haar site verschillende proefjes gezet die je thuis kunt doen, bijvoorbeeld buig een potlood, maak een hagelslagzuiger en maak je eigen deurmatalarm. Ook op de website proefjes.nl staan heel veel ideeën om thuis aan de slag te gaan. Op een eenvoudige manier kunnen kinderen kennis maken met natuurkunde, scheikunde en biologie. Liever iets technisch proberen? Ga dan naar Skillsdojo voor verschillende missies; van het bouwen van een app tot het maken van een lichtgevende kaart. Gameliefhebbers kunnen in de gamestudio van Het Klokhuis hun eigen game bouwen. Is het spel helemaal klaar? Dan kun je het delen en kunnen ook je vrienden het spelen. Ook leuk voor programmeurs in de dop: het spel Ko de Kraker. Tot welk level kom jij?

Media

Na al dat leren mag er ook best ontspannen worden. De LuisterBieb heeft speciaal voor al die kinderen die thuis moet blijven extra luisterboeken toegevoegd aan haar app. Ook als je geen lid bent van de Bibliotheek, kun je ze luisteren. SchoolTV en NPO Zapp hebben extra uitzendingen en Ziggo heeft diverse kinderkanalen tot 13 april gratis beschikbaar gesteld voor al haar abonnees. Tegen betaling kun je op Pathé Thuis en Picl de nieuwste jeugdfilms zien. Gave kinderpodcastst beluister je hier en wie zich graag laat onderdompelen in de Wereld vol Wonderen kan zich laven (!) aan het uitgebreide online aanbod van de Efteling.

Liever een spelletje doen? Die van Smart Games zijn tijdelijk gratis beschikbaar. Online tegen elkaar dammen, schaken of Vier op 'n rij spelen kan onder meer op Jij bent en Squla biedt gratis kleur- en tafelplaten en diverse educatieve spelletjes aan. Kinderen die wel graag een woordje over de grens willen spreken, kunnen een nieuwe taal leren via Duolingo. De Tilburg Kinderuniversiteit biedt gratis oude college's aan voor leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8. Liever lekker actief en creatief bezig zijn? Op Toolkid staat leuke ideeën om zelf thuis te timmeren.

Verwonder je over de natuur met de tips van sites als Natuurwijs, IVN en Natuurmonumenten.