Stichting Algemene Begraafplaats Scharwoude

Algemeen
De stichting zet zich in voor het onderhoud en beheer van het kerkhof van Scharwoude.
De stichting zet zich in voor het onderhoud en beheer van het kerkhof van Scharwoude. (Foto: aangeleverd)

SCHARWOUDE - Sinds mensenheugenis heeft Scharwoude haar uniek gelegen Begraafplaats op de hoek van Scharwoude en de IJsselmeerdijk. Wat is de betekenis van een begraafplaats? En wat is de betekenis van een graf of urn plek?

Een voor de hand liggend antwoord lijkt altijd weer te zijn: voor de rouw en rouwverwerking. Eerst bij de plechtigheid en later bij het graf. Dit antwoord is opmerkelijk omdat de rouw op de begraafplaats eigenlijk alleen maar volledig tot uitdrukking komt op de dag van de begrafenis, terwijl nog jaren daarna het graf in stand blijft. Voor wie, voor de nabestaanden? Er is dus meer......

Aan een begraafplaats en haar graven zitten herinneringen vast. Er bestaan grote verschillen tussen de rouw en de herinneringen. De rouw is een pijnlijk proces, maar het bereikt een eindstadium. De herinnering blijft en behoort een goed gevoel te geven. In de periode van rouw bezoeken de nabestaanden het graf intensief. Later, als de rouw is overgegaan in herinnering, neemt het grafbezoek af. Op dat moment neemt de verantwoordelijkheid van het bestuur van de begraafplaats toe. Dan hebben de nabestaanden het graf in goed vertrouwen overgelaten aan de zorg en het toezicht van het beheer.

Tot nu toe was de Kerkvoogdij van de Protestantse Gemeente Koggenland (PGK) de bestuurder en beheerder van het Hervormde Kerkhof van Scharwoude. Voorheen waren ook de begraafplaatsen in Berkhout, Ursem, Avenhorn en Grosthuizen in de gemeente Koggenland onder het Beheer van de eerder genoemde PGK. Op hun verzoek (PGK ) is nu in Scharwoude een stichting opgericht voor het onderhoud en beheer van het kerkhof van Scharwoude. De stichting draagt de naam: Stichting Algemene Begraafplaats Scharwoude. De stichting heeft ten doel het op waardige wijze invulling te geven van de in Scharwoude gelegen begraafplaats. De stichting tracht haar doel te bereiken door onder meer het beheren en onderhouden van de algemene begraafplaats in Scharwoude.

Het stichtingsbestuur bestaat uit de volgende leden: Hannie Offringa (voorzitter), Peter Korver (penningmeester), Tine Hoeksma (secretaris), Truus Driesse en Eric Janken (bestuursleden). Om de begraafplaats goed te kunnen beheren is natuurlijk geld nodig. Wie de begraafplaats een goed hart toedraagt en ook graag wil dat de begraafplaats blijft bestaan, kan een bijdrage geven voor het behoud en onderhoud en het maken van een mogelijkheid om ook urnen te plaatsen. De stichting vraagt om tien euro per jaar te doneren. Meer mag natuurlijk ook.

Meer weten? Of aanmelden voor een donatie? Neem dan contact op met één van de bestuursleden of via e-mail: tine@hoeksma.eu. Postadres: T.v.d. Meerstraat 35a, 1634 EE Scharwoude. Telefoon: 06-21967218. KvK-nummer: 75077345. Rabobank: NL59 RABO 0343.043.858 t.n.v. St. Alg. Begraafplaats Scharwoude.