Toneelvereniging Nieuw Leven in de Goorn viert 75 jarig jubileum

Algemeen
Het huidige bestuur, v.l.n.r. Ria van Geem, Marjolijn Meerveld, Bob Koning en Daniëlle Lagerwey.
Het huidige bestuur, v.l.n.r. Ria van Geem, Marjolijn Meerveld, Bob Koning en Daniëlle Lagerwey. (Foto: Annette Vlaar)

DE GOORN/AVENHORN - Voor de oorlog werd er op kleine schaal toneelgespeeld in De Goorn. Deze gezelschappen hadden toen alleen mannelijke leden. Wijnand Schouten vierde in 1960 zijn vijftigjarig jubileum, wat dus betekent dat hij in 1910 zijn eerste toneelrol speelde.

Na de oorlogen werden verenigingen opgericht die wat ontspanning boden naast de lange werkdagen. De mensen leefden toen vaak in een isolement. Een vereniging had ook te maken met de sociale opbouw van De Goorn. Denk aan Kunst naar Kracht die in 1922 is opgericht, in 1930 was dat RKEDO en in 1945 toneelvereniging Nieuw Leven. Deze verenigingen vielen onder het comité voor sport, cultuur en vermaak.

Geestelijk adviseur

Als traditie werd aan zo’n vereniging een geestelijk adviseur gekoppeld, voor het toneel werd dit pastoor Lemeer. Hij had het adviseren op zich genomen om toch een soort controle op de vereniging te houden, ook wat betreft de te spelen stukken. De pastoor liet zijn invloed gelden en de katholieken durfden zich door toneel zelfbewuster op te stellen.

Eerste ledenvergadering

De allereerste ledenvergadering werd 21 juni 1945 gehouden. Het bestuur werd gekozen en op voorstel van Arie Schouten wordt de vereniging Nieuw Leven genoemd. De contributie werd vastgesteld op 50 cent per lid per maand. Het eerste stuk dat werd gespeeld in café Bontje was Drie wijze gekken.

Kuisheid

In de periode 1945-1946 speelden de leden nog drie andere stukken: Een Moeder, in samenwerking met RKEDO de eenakter Aardappelen en Pietje. In de beginjaren waren de toneelstukken aan regels gebonden, betreffende kuisheid, geloof en persoonsidentiteit. Kinderen mochten onder begeleiding komen kijken, maar moesten wel 16 jaar zijn.

Om en om

Het bestuur besliste later welk stuk er gespeeld werd. En omdat de toneelvereniging gemeentelijke subsidie kreeg, werden de stukken om en om gespeeld in d’Ontmoeting en in Dolleburg, meestal een najaar- en voorjaarsstuk. Sinds een decennia zijn de producties groter die ten tonele worden gebracht. "Als kleine vereniging zagen we het als een uitdaging om grotere stukken te brengen en door onze enthousiaste toneelgroep en regisseur konden we dat waarmaken", laat bestuurslid Bob Koning weten. "Zo hebben we bij RKEDO, Pronk tulpen, de kerk en tijdens de Waterweken opgetreden."

Klucht

Nieuw leven heeft diverse stukken opgevoerd, maar de voorkeur van het publiek gaat de laatste jaren een blijspel of klucht. Ook bij de spelers heerst deze voorkeur. "We hebben altijd genoeg leden gehad en beschikken over een groot aantal mannelijke spelers. Bij buurtverenigingen is dat soms een probleem." Het spelen van toneel zit vaak in het bloed. Wie bij de toneelvereniging zit, brengt vaak zijn kinderen daarmee in aanraking, waardoor er meerdere familieleden lid zijn van de vereniging.

Regisseur

Diverse regisseurs passeerden in 75 jaar de revue. "De laatste jaren is Chris van Saarloos uit Abbekerk onze regisseur. We repeteren eenmaal per week, meestal op dinsdagavond in zaal Dollenburg. De oefenavonden duren meestal twee uur, alleen het derde bedrijf (de nazit) kan wel eens wat uitlopen." De grotere stukken worden in Dolleburg gespeeld en de kleinere in d’Ontmoeting en nog een try out in de Rozenstaete. "Chris is de man op de juiste plaats. Hij heeft oog voor spel en ook fantastische ideeën voor decor en aankleding. Samen met de leden, sponsors, subsidies, de decorploeg en vele andere vrijwilligers komen we dan tot een fantastische productie, iets waar we als kleine vereniging trots op zijn. En al die positieve geluiden uit het publiek... daar doe je het toch voor!"

Jubilarissen

In de beginjaren had de vereniging veel leden die lang bleven, bijvoorbeeld Wijnand en Arie Schouten, Henk Koning, Dirk Conijn en Bets Laan-Leek waren vijftig jaar lid. "Ook van de huidige toneelclub zijn veel leden trouw; diversen hebben hun 25-jarig jubileum al gevierd, ook Bert en Lia zitten al ruim veertig jaar bij Nieuw Leven en beide zaten in het bestuur. Sommige leden begonnen bij het jeugdtoneel, vervolgens moeten ze tijd vrijmaken voor studie en dergelijke en later stromen ze weer binnen. Leden werven gebeurd vaak door ze persoonlijk te vragen. Zo ben ik zelf ook lid geworden. Mijn zwager Max was toen regisseur en zei: ik heb nog een mooi rolletje voor je. Samen met Hans mocht ik ieder een uitvoering meedoen in Het is maar tijdelijk. Wij hoefden alleen maar met een grote bel op te komen en Brand, Brand, Brand te roepen. Ik ben nu 32 jaar bij het toneel, waarvan ruim 25 jaar voorzitter. De leukste rollen vind ik de komische, maar de karakters in de grote producties waren ook prachtig, vooral door de kostuums, decor en de gehele uitstraling. Bij Wie temt de Feeks kwam ik per paard op dat was toch wel heel speciaal."

Podiumkriebels

Bob heeft altijd wat buikkriebels als hij op moet. "Dan denk ik soms: waarom doe ik dit eigenlijk? Maar als ik dan eenmaal aan het spelen ben, kunnen alle remmen los. Vooral de interactie met het publiek is mooi. Alles heeft te maken met een goede tekstkennis van de spelers. Het is een kwestie van leren en steeds maar weer opdreunen. Ik moet eerlijk zeggen: hoe ouder ik word, het lastiger is. Ik zie het bij het jeugdtoneel, de kinderen stampen de tekst er zo in. Natuurlijk is iedereen weleens zijn tekst kwijt. Kwestie van improviseren of goed naar de souffleur luisteren. Gewoon rustig blijven, dan komt alles goed."

Bestuur

Het bestuur bestaat momenteel uit Daniëlle, Ria, Marjolijn en Bob. Tezamen zijn ze bijna honderd jaar lid van de toneelvereniging. "Binnen het bestuur heeft iedereen zijn eigen taken. Helaas is Jos Koopman ons drie jaar geleden ontvallen, wat een heel groot gemis is voor onze vereniging. Hij heeft jarenlang in het bestuur gezeten en is erelid van onze vereniging. Een leuke anekdote: Jos speelde een keer voor postbode en had in Spierdijk een pak gehuurd. Jaren later moest Jos weer als postbode op, hetzelfde pak weer geregeld en wat denk je? Het tekstbriefje van jaren terug zat nog in de jaszak."

Jeugdtoneel

Jos was ook de grote animator bij het heroprichten van het jeugdtoneel. Zijn moto was: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Kinderen vanaf 10 jaar zijn welkom. Jeugdleden repeteren op dinsdagavond bij Dolleburg onder leiding van Jory en Helmy.

Jubileum

De leden wilden deze maand het komische jubileumstuk Gekken uitvoeren, maar door corona is dat uitgesteld. Waarschijnlijk wordt het volgend jaar ten tonele gebracht. De toneelvlag gaat zondag 21 juni, voor het jubileum, bij alle leden in top.

Toekomst

"Wij kijken vol vertrouwen naar de toekomst. We zijn een hechte vereniging en willen er met zijn allen wat moois van maken. Wie belangstelling heeft in de toneelvereniging kan eens kijken op www.toneeldegoorn.nl of contact opnemen via tel. 06-34530104. Op de website staat ook een kwis. Doe mee en maak kans op een leuke prijs.”

V.l.n.r. Henk Koning, Willem Venselaar en Arie Schouten.
Henk Koning als nar.
Productie Op vakantie in 1960. Staand v.l.n.r. Henk Koning, regisseur Robbert, Corrie Overboom, Dirk Conijn, Evert Reus en Jan Koppes. Zittend: Tiny Schouten, Arie Schouten, Remmert Bakker, Els Schouten, Truus Braas en Dorf Dekker.