Financiële situatie en prognose Jeugdzorg Koggenland

Algemeen
Alle gemeenten hebben een jeugdhulpplicht.
Alle gemeenten hebben een jeugdhulpplicht. (Foto: archief Rodi Media)

REGIO - De Rekenkamercommissie (RKC) van Koggenland heeft begin juni 2020 een rekenkamerrapport aan de gemeenteraad van Koggenland aangeboden over het onderzoek naar de financiële situatie en prognose Jeugdzorg. Waarom dit onderzoek?

Het onderwerp voor dit onderzoek is aangedragen vanuit leden van de gemeenteraad. Er was behoefte aan meer inzicht in en meer grip op de financiële situatie. Overigens is de gemeente Koggenland momenteel ook bezig met een intern onderzoek naar de top 20 jeugdhulp cliënten. Dit interne onderzoek wordt na de zomer aan de raad aangeboden.

Wat staat er in?

Gemeenten hebben een jeugdhulpplicht. Het is aan de gemeente om te bepalen welke hulp vrij toegankelijk is en welke niet. Dit rapport gaat over deze context van verplichting en beleidsruimte. Dit rapport neemt de financiële situatie van de Jeugdzorg in Koggenland (in vergelijking tot andere West-Friese gemeenten) als invalshoek. In dit onderzoek focust men zich op het verkrijgen van inzicht in de lokale financiële situatie, waarbij zij zowel naar afgelopen jaren als naar komende jaren kijken.

De belangrijkste conclusies van de RKC zijn:

de financiële analyse en informatieverschaffing is nog niet op niveau;

inzicht in de hoogste kosten is nodig om financiële grip te krijgen;

onzekerheden in de informatie kunnen leiden tot te algemene kaders;

bij toegang en triage staat de zorgverlening centraal en het financieel effect is volgend.

De belangrijkste aanbevelingen zijn:

kijk voor analyse en informatie naar andere gemeenten, benchmarks en de regio;

richt onderzoek op hoge kosten en leer op een structurele manier;

maak een goed onderbouwde inschatting van komende kosten en maak hiermee de financiële kaderstelling voor de uitvoering concreter;

leg nadrukkelijker de relatie tussen zorgresultaat en inzet van middelen.

De conclusies en aanbevelingen ondersteunen de gemeenteraad bij de verdere kaderstelling en controle op de jeugdzorg en bij het gesprek met het college over de sturing van dit proces. Behandeling van het rapport: In het rapport is een bestuurlijke reactie van het college opgenomen en een nawoord van de RKC. Het rapport wordt toegelicht aan de raad in de raadsvergadering van 29 juni 2020. Het rapport is digitaal beschikbaar via de raadsstukken van de gemeente en via: www.koggenland.nl/bestuur-en-organisatie/rekenkamercommissie_43376.