Bestuur Wielerronde Obdam maakt moeilijke beslissing

Algemeen
Het bestuur van Wielerronde Obdam.
Het bestuur van Wielerronde Obdam. (Foto: aangeleverd)

OBDAM - Iedereen kent wel de Wielerronde van Obdam. Een waar dorpsfeest, waarbij wielersport, vermaak en ontspanning hand in hand gaan, dat veel bezoekers trekt. Dit jaar zou de 42e editie van het sportspektakel op zondag 12 juli plaatsvinden, maar zoals zoveel activiteiten gaat het niet door.

Bestuurslid Janiek Borst: "Het bestuur vindt het erg jammer dat de wielerronde niet doorgaat. We waren aan het begin van dit jaar gestart met de voorbereidingen, totdat het moment kwam dat we helaas de beslissing moesten nemen om de koers te annuleren."

In het bloed

Bij een deel van de bestuursleden zit het wielrennen in het bloed en dat maakte de beslissing, om de koers niet door te laten gaan, extra zwaar voor het bestuur. "Het is een domper voor veel renners. Daarnaast realiseerden we met elkaar dat we onze dorpsgenoten teleurstellen. En ook al ligt het buiten onze macht, we voelen ons hier toch verantwoordelijk voor."

Te laat

De versoepeling van de maatregelen van het kabinet kwamen te laat om de koers wel te laten verrijden. "Uiteraard hopen we volgend jaar weer een mooie wielerronde neer te zetten. En mocht dit tegen die tijd nog steeds niet in de gebruikelijke vorm kunnen, dan gaan we ons beraden op alternatieve manieren om de ronde toch van start te laten gaan."

Succesvol

De wielerronde van Obdam is elk jaar een groot succes. Hoe komt dat toch? "Allereerst gaat er grote dank uit naar de vrijwilligers die zich elke editie weer inzetten om de koers tot een succes te maken. Het is een leuke club mensen met elkaar en de dag wordt ook als erg gezellig ervaren. We sluiten die altijd met elkaar af met een diner en een borrel."

Bekende deelnemers

De Wielerronde van Obdam is niet alleen voor Obdammers. Nationale, regionale en internationale renners en sportieve dorpelingen doen hier graag aan mee en trekken veel bezoekers. Denk eens aan Hennie Stamsnijder, Tessa Neefjes, René Kos, Gijs van der Koogh, Wim Heddes, Monique Knol, Nico Konijn, Daan Los, Kees Hoedjes, Leontien van Moorsel, Jeroen Blijlevens, Leon van Bon en Servais Knaven. Zij fietsten met hoge snelheid over de Obdammer straten.

Dorpsgenoten

Maar het bestuur vergeet haar dorpsgenoten zeker niet. Janiek: "Zij maken de koers mede tot een groot succes! Wij krijgen van de renners vaak te horen, omdat het parcours dwars door het dorp loopt en de inwoners vele feesten in de voortuinen organiseren, onze koers als één van de gezelligste koersen van Nederland wordt ervaren De deelnemers rijden graag bij ons. Wellicht is dit ook één van de redenen dat wij elk jaar ook enkele buitenlandse renners aantrekken. De wielerronde van Obdam heeft schijnbaar een goede naam! Ook wil ik via deze weg de overige bestuursleden bedanken voor hun inzet! Zonder een enthousiast en gemotiveerd bestuur kan er natuurlijk geen koers worden georganiseerd."