Theaterkerk Wadway staat te trappelen om open te gaan

Algemeen
Josephine Hertog voor de Theaterkerk Wadway.
Josephine Hertog voor de Theaterkerk Wadway. (Foto: Theo Annes)

‘WADWAY – Het kerkgebouw, waar in 1547 de Magdalena kerk was gevestigd, kreeg in 1966 een heel andere functie. “Een amateurtoneelgroep uit Hoorn, dat zich het Zoldertheater noemde, onder leiding van regisseur Harry van Scherpenberg, zocht een nieuwe ruimte en hun oog viel op de kerk in Wadway”, zegt Josephine Hertog, sinds 2018 voorzitter van de stichting Theaterkerk Wadway.

De Magdalena kerk stond al jaren leeg en er scharrelden alleen nog schapen in en rond de kerk. Van Scherpenberg, en zijn gezelschap, kocht de kerk van de Nederlands hervormde kerk voor een symbolisch bedrag van één gulden. Alleen de toren bleef eigendom van de gemeente Opmeer.

Het eerste lustrum werd gevierd in aanwezigheid van Prinses Beatrix en Prins Claus en in de jaren daarna werd het publiek verblijdt met de komst van bekende artiesten en veel aanstormend talent. De Theaterkerk Wadway, dat in 2016, het vijftigjarig bestaan vierde, zag in 1970 ‘Neerlands Hoop in Bange Dagen’ die hun try-outs hielden.

Honderd bezoekers

“Het was op 13 maart van dit jaar heel pijnlijk dat we de deuren van ons theater moesten sluiten. Alle voorstellingen werden afgelast. Sommigen konden we doorschuiven naar het nieuwe seizoen, maar helaas niet alle optredens. Een pijnlijk moment voor het publiek, de artiesten en onze vrijwilligers. In het begin dachten we nog aan een paar weken, maar uiteindelijk moesten we toch afscheid nemen van het theaterseizoen 2019-2020.”

De voorstellingen vinden meestal plaats op vrijdag- en zaterdagavond en speciaal voor de jeugd op woensdag- of zaterdagmiddag kindervoorstellingen. In totaal kunnen honderd bezoekers plaatsnemen, maar door het coronavirus slechts dertig bezoekers. Voor kindervoorstellingen zijn meer bezoekers mogelijk.

Eerste stappen

“Het is even passen en meten en we hopen in september weer van start te gaan. Voor sommige voorstellingen is de mogelijkheid om twee voorstellingen per avond, zonder pauze, te realiseren, waar we dan toch zestig mensen blij kunnen maken. In enkele gevallen is er sprake van een middag- en avondvoorstelling”

De geschiedenis leert dat veel artiesten hun eerste optredens deden in Theaterkerk Wadway. Namen als Jochem Myjer, Maarten van Roozendaal, Erik van Muiswinkel, Diederik van Vleuten, Jandino, Vincent Bijlo en Jeroen van Merwijk prijkten op de affiche in de kleine, maar sfeervolle foyer. Daar staat ook een bar, waar de bezoekers na afloop in gesprek gaan met de artiesten. “Het is lastig, maar we moeten rekening houden met de anderhalve meter afstand en we hebben ook een route bedacht, zodat iedereen veilig de zaal betreedt.”

Jaarprogramma

Binnenkort wordt op www.theaterkerkwadway.nl het jaarprogramma van het seizoen 2020-2021 bekend gemaakt. Een tipje van de sluier: in elk geval komt Diederik van Vleuten weer en onder andere Helmert Woudenberg, met een programma over 75 jaar vrijheid. Deze voorstelling was al eerder gepland. Op 31 oktober komt Nhung Dam. Zij zou de openingsact spelen tijdens het Oerol Festival, maar ook dat ging niet door. Zij heeft met haar regisseur haar voorstelling aangepast naar de zaal en is daardoor heel geschikt om bij ons op te treden.”

In Theaterkerk Wadway worden per seizoen rond de veertig voorstellingen gehouden op het gebied van cabaret, muziek en toneel. “Alles draait op vrijwilligers. Ook voor klein onderhoud en daar kunnen we best nog wat mensen gebruiken. Kijk op de website om je aan te melden.”

Van de honderd beschikbare stoelen kunnen er slechts dertig gebruikt worden voor een voorstelling.