Vanavond kijken naar vallende sterren

Algemeen
Sterrenregen. (Foto: Pexels)
Sterrenregen. (Foto: Pexels)

Tientallen vallende sterren vallen er vanavond die met het blote oog zijn waar te nemen. Om de Perseïden te zien is geen speciale apparatuur nodig, aldus volkssterrenwacht Orion. Zoek een donkere plek op met ruim uitzicht. Omdat meteoren overal aan de hemel verschijnen, hoef je niet in een specifieke richting te kijken om iets van de activiteit van de Perseïden te bespeuren.

Elke zomer trekt de aarde door de Perseïden-meteorenzwerm; dit is een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus dat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden is. De meteorenzwerm heeft zijn oorsprong schijnbaar in dit sterrenbeeld. Vele stofdeeltjes komen dan in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel noemen we een vallende ster of meteoor.

Perseïden 

De Perseïdenactiviteit stijgt geleidelijk van enkele exemplaren per nacht vanaf eind juli, tot vele tientallen vallende sterren per uur rond het maximum, dat dit jaar in de avond van 12 augustus 2020 valt. Het loont zeker de moeite om ook de avonden er na te kijken; de activiteit van de meteorenzwerm zwakt na deze datum wat af om eind augustus geheel te stoppen.

Volkssterrenwacht Orion

Voorgaande jaren was er bij volkssterrenwacht Orion ter gelegenheid van deze meteorenzwerm een kijkavond met daaraan gekoppeld een tentoonstelling waar diverse meteoren tentoongesteld werden en een lezing. Orion is gesloten in verband met het coronavirus. Orion gaat 1 september weer open voor publiek. Meer info via volkssterrenwachtorion.nl.