Rosan Wenker hoopt op voorzitterschap Apollo’68 in Hensbroek

Algemeen
Wordt Rosan Wenker gekozen tot voorzitter van Apollo'68? Niemand twijfelt daaraan.
Wordt Rosan Wenker gekozen tot voorzitter van Apollo'68? Niemand twijfelt daaraan. (Foto: Theo Annes)

Op een paar honderd meter afstand van het complex van voetbalvereniging Apollo’68 woont Rosan Wenker samen met haar ouders en broer. Rosan heeft nog nooit tegen een bal geschopt, maar wordt op vrijdag 11 september wel voorgedragen om voorzitter te worden. Een vrouw als voorzitter is al uniek, maar nog opvallender is haar leeftijd: 22 jaar.

Apollo’68 bestaat dit jaar 52 jaar. Twee jaar geleden werd nog het vijftigjarig jubileum gevierd. Rosan Wenker groeide wel op bij Apollo’68. “Mijn broer speelt bij de club en mijn vader is al jarenlang vrijwilliger. Ik was wel altijd te vinden op het voetbalveld, maar nooit actief. Niet op het veld en niet in de zaal”, zegt de goedlachse toekomstige voorzitter. “Zover is het nog niet. Iedereen gaat er wel vanuit, maar tijdens de algemene vergadering van vrijdagavond zal mijn voordracht bekrachtigd moeten worden. Ik heb er wel veel zin in.”

Docent

In het dagelijks leven is Rosan docent Nederlands op het RSG Wieringerlandt College in Wieringerwerf. “Daarnaast studeer ik nog. Nu mag ik nog lesgeven op de onderbouw en als ik straks mijn studie heb afgerond mag ik ook lesgeven in de bovenbouw. De betrokkenheid bij Apollo’68 dateert van vijf jaar geleden. Ik werd toen vrijwilliger achter de bar in de kantine. Ze zochten daar mensen voor en dat leek me wel leuk. Sinds vorig jaar maak ik ook het rooster voor de vrijwilligers die achter de bar staan. Door de corona-toestanden hebben we een zeer beperkt aantal plekken in de kantine. De barkrukken en een aantal stoelen hebben we opgeslagen en is er nu plek voor slechts 26 bezoekers. Heel jammer. Want wie moet je binnenlaten als er bij een thuiswedstrijd van het eerste elftal zo’n honderd toeschouwers langs de lijnen staan.”

Vers bloed

Wim Zwagerman maakte twee jaar geleden bekend dat hij met het voorzitterschap wilde stoppen. “Hij heeft het twaalf jaar gedaan en hij wilde graag vers bloed in het bestuur. Maar binnen die twee jaar werd de vacante plek niet opgevuld. Ik merkte gewoon dat we een aanspreekpunt binnen de club miste. Na een gesprek met de overige bestuursleden, mijn vader en mijn broer, ben ik tot de conclusie gekomen om mijzelf kandidaat voor het voorzitterschap te stellen. Dat gevoel had ik al in december. Zonder tegenkandidaat ben ik vanaf vrijdag 11 september de nieuwe voorzitter.”

Club’68

Voetbalvereniging Apollo’68 is een gezonde club, dat door de plaatselijke ondernemers financieel gesteund worden. Kijk eens op naar het hoofdveld, waar rondom tientallen reclameborden staan. “Verder hebben we een actieve groep leden, genoemd Club 68, die veel activiteiten organiseert. In de voetballoze corona-periode zijn de kleedkamers gerenoveerd en de leden van Club 68 hebben de nieuw vloeren betaald, compleet met hun logo ingemetseld. Als ik straks de nieuwe voorzitter wordt ga ik eerst langs alle afdelingen. Ik wil me wel verdiepen van wat er allemaal in de club gebeurd. Daar hoort ook de afdeling zaalvoetbal bij. Deze groep speelt altijd de thuiswedstrijden in Obdam.”

Vrijwilligers

Net als bij andere verenigingen draait alles op de inzet van de vrijwilligers. “Dat is duidelijk. Op de woensdagmiddag komt de klusploeg in actie, tijdens de wedstrijd de vrijwilligers in de kantine. Naast de sponsorinkomsten zijn we ook blij met de muntjes actie van Deen en bij iedere thuiswedstrijd van ons eerste elftal organiseren we een loterij, waarbij altijd leuke prijzen te winnen zijn.” Agendapunt 12 staat voor verkiezing voor de nieuwe voorzitter en zonder tegenkandidaat mag de ‘jongste voorzitter’ ooit de voorzittershamer gaan hanteren.

Rosan is trots op haar club.