Wethouders Koggenland, Medemblik en Opmeer geven startschot voor World Cleanup Day

Nieuws
Eigenlijk hoort afval niet op straat te belanden.
Eigenlijk hoort afval niet op straat te belanden. (Foto: Robert Jan Cornelisse)

World Cleanup Day vindt zaterdag 19 september plaats en wordt er overal ter wereld zwerfafval geraapt. Ook de gemeenten Koggenland, Medemblik en Opmeer sluiten zich aan bij dit initiatief. 

Inwoners van de drie gemeenten zijn uitgenodigd om in hun eigen buurt, straat of wijk zwerfafval te rapen. Ook de wethouders van de drie gemeenten: Caroline van de Pol van Koggenland, Andrea van Langen van Medemblik en Robert Tesselaar van Opmeer sluiten zich aan bij deze opruimactie en geven graag het startschot. Omdat zwerfafval geen grenzen kent en er bovendien in toenemende mate wordt samengewerkt bij campagnes tegen zwerfafval. Het startschot wordt om 10.00 uur gegeven bij de entree van VVS’46, aan de Spanbroekerweg 120a in Spanbroek.

De drie wethouders benadrukken het belang van de aanpak van zwerfafval:

“Overal wordt men geconfronteerd met de gevolgen van zwerfafval. En hoewel zwerfafval inmiddels de grootste irritatie is onder inwoners, blijkt dat er toch nog steeds veel te veel afval op de grond gegooid wordt. Afval gaat zwerven en is zeer schadelijk is voor planten, dieren, de natuur en kan zelfs in de voedselketen terecht komen. Het begint met dat ene flesje dat uiteindelijk samen met die miljoen andere ‘ene flesjes’ tot een plastic soep in de oceanen leidt, die ene peuk die 8 liter grondwater vergiftigt, of dat blikje dat vermalen wordt en uiteindelijk tot de dood van koeien kan leiden. De oplossing begint dus wel degelijk bij jezelf. Iedereen kan beginnen met het verschil maken. Gelukkig zijn er steeds meer inwoners die zich inzetten voor een gemeente zonder zwerfafval en het jaar door zwerfafval rapen. Wij zijn hen daar dan ook dankbaar voor. Opruimen, wat wij vandaag doen, is dus verschrikkelijk belangrijk, maar voorkomen is nog beter. Daarom zetten wij als gemeenten dan ook steeds meer in op bewustwording, zodat er uiteindelijk gedragsverandering gerealiseerd wordt. Want zwerfafval is niet normaal.”

Inwoners van Koggenland en Opmeer kunnen zich aanmelden via www.schonernoordholland.nl. Op het aanmeldformulier kan ook aangegeven worden of men materialen zoals grijpers wil lenen. In de bevestiging staan ook adviezen hoe om te gaan met social distancing en andere Corona-maatregelen. Inwoners van de gemeente Medemblik kunnen zich aanmelden via opschoondag@medemblik.nl.

Schoner Noord-Holland zet zich in voor een provincie zonder zwerfafval.