Koninklijke onderscheiding voor mevrouw Van Leijen uit Koggenland

Algemeen
Burgemeester Bonsen met mevrouw en de heer Van Leijen.
Burgemeester Bonsen met mevrouw en de heer Van Leijen. (Foto: aangeleverd)

DE GOORN - Burgemeester Bonsen verraste maandagavond 5 oktober Corrie van Leijen-Spaansen uit Koggenland met een Koninklijke onderscheiding. Dit gebeurde aan het eind van de raadsvergadering waarin zij afscheid nam als raadslid. Corrie ontving deze onderscheiding als waardering voor haar 27 jaar lange inzet en betrokkenheid als lid van de gemeenteraad. 

Burgemeester Bonsen overhandigde haar de versierselen Lid in de Orde van Oranje-Nassau’. Omdat de burgemeester vanwege de 1,5 meter afstand de onderscheiding niet kon opspelden, nam haar man deze taak over.

Inzet

De burgemeester zag het besluit van Corrie van Leijen om een punt te zetten achter het raadslidmaatschap, als uiting dat het in de politiek niet gaat om het persoonlijke belang, maar om het grotere geheel. “Daarom neem je halverwege de raadsperiode afscheid en niet aan het eind. De timing geeft blijk van grote bestuurlijke sensitiviteit en verantwoordelijkheidsgevoel. Het gaat jou om het algemeen belang en dat is - daar ben je altijd duidelijk over geweest - bouwen aan een mooier Koggenland. Daarbij heb jij altijd je verantwoordelijkheid genomen”, aldus de burgemeester.

Hoogtepunten 

Het in 2014 startten als nieuwe fractie met twee zetels in de gemeenteraad, is een van de hoogtepunten geweest van Corrie van Leijen. Het andere hoogtepunt was dit voorjaar toen de corona-maatregelen net van kracht waren, en zij alleen in aanwezigheid van de voorzitter en griffier de raadsbesluiten mocht nemen.

Vasthoudendheid 

Naast de burgemeester spraken vanuit de fractie Welzijn Koggenland mevrouw Te Winkel en mevrouw Kuijper haar toe. Zij gingen met name in op Corrie als fractievoorzitter. Haar vasthoudendheid en lange adem in de politiek werden alom geprezen.

De Godin 

Mevrouw Borgers en mevrouw Van Dolder gaven hun blijk van waardering namens de gemeenteraad door aan te geven dat zij Corrie van Leijen als moeder van de raad ervoeren. Vanuit die gedachten ontving zij als afscheidscadeau het kunstwerk ‘De Godin’ van kunstenaar Tom Verdegaal uit Hoorn. Dit symboliseert het vrouwelijke principe voor jarenlange inzet in de gemeenteraad voor de gemeenschap van Koggenland.

Het kunstwerk Godin van T. Verdegaal