Obdammer Theo Annes maakt van live streaming een mooie herinnering

Algemeen
Theo Annes achter zijn camera.
Theo Annes achter zijn camera. (Foto: Jaap van der Pijll)

Theo Annes (65) kent heel West-Friesland op zijn duimpje. Veel inwoners kennen hem, vanwege zijn hobby, dat hij heeft omgezet in zijn beroep. Foto’s maken is zijn passie. Een blik op de wereld door het oog van de fotograaf.

De Obdammer is sinds 1998 zelfstandige en richt zich op het nieuws. Ook wil hij vernieuwend zijn en is sinds kort bezig met streaming. “Voor velen is live streamen een bekend verschijnsel, maar voor anderen waarschijnlijk iets minder. Ik werkte jaren voor bijna alle landelijke omroepen en heb mijn padje wat verlegd. Naast fotografie voor meerdere weekbladen ben ik gaan streamen, een uitermate interessante materie. Zo kunnen mensen, terugkijken op een dag die veelal aan hun voorbijgaat. Denk bijvoorbeeld aan huwelijken, uitvaarten en ceremonies. Deze kunnen mooi en sfeervol in beeld gebracht. Als Theo verbinding met internet maakt, is een gebeurtenis live te volgen via zijn eigen kanaal op YouTube. In deze tijd, waar er maar een beperkt aantal mensen op locatie mogen zijn, kan iedereen erbij zijn.

Fotografie

Voordat Theo zich op het fotograferen stortte, beoefende hij verschillende beroepen uit. “Ik was onder meer een cv-monteur, asfaltwerker, slager, loodgieter, constructie bankwerker/lasser, glasbewerker, bedrijfsleider en vertegenwoordiger. Na een ongeluk ben ik zo rond 1992 in de media beland. Ik fotografeerde veel voor diverse dag- en weekbladen. Ook landelijke kranten namen geregeld mijn foto’s af.”

Video-opnamen

Ook heeft Theo veel video-opnamen gedaan voor de landelijke omroepen. “Een paar jaar geleden stopte ik bij Dichtbij.nl. Daar was ik coördinator van de 112 afdeling. Deze had ik enige jaren geleden zelf opgebouwd en onderhield hier alle landelijke contacten van. De regio betrof van Den Helder tot en met Brabant. Eind 2013 was ik werkzaam bij Blue Circle in Hilversum voor het produceren van zestig televisie-afleveringen voor RTL5. De aanleiding daartoe was mijn ervaring op televisie-gebied en het netwerken. Ik beschik over vele landelijke contacten, zowel op foto- als videogebied. Mijn taak was het kaf van het koren scheiden. De werkzaamheden waren onder meer coördineren, bekijken van aanbiedingen en het doorsluizen naar de redactie. Dit is een uitgebreid en ingewikkeld proces.”

Televisie

De Obdammer was negen jaar als coördinator in dienst bij Holland Media House (nu Blue Circle). “Dit was voor Veronica, RTL5 en Yorin. Gelijktijdig zat ik ook in de productie en hielp mee bij opnamen van onder andere Fierljeppen in It Heidenskip, ballonfeesten Joure, Ronde van Texel, vanaf een gehuurde boot. Dit was voor zomerprogramma’s. Tussendoor diverse werkzaamheden gedaan voor het ANP. Dit betrof hoofdzakelijk het reorganiseren van het landelijke fotografen-netwerk. Ik verzorgde ook sportfotografie en volgde zes jaar zowel AJAX als AZ, uit en thuis en ik was werkzaam voor Voetbal International. Destijds hielp ik ook mee om Hart van Nederland op poten te krijgen. Hier ben ik vanaf dag één bij geweest. Nu werk ik als freelance fotograaf, maar ook als ‘camjo’. Mijn werkzaamheden verricht ik zowel voor lokale als landelijke media.”

Uitdaging

Mooie momenten op beeld vastleggen is een passie van Theo. “Elke opdracht is een uitdaging. Een foto is pas goed als het onderschrift overbodig is. Het stukje spanning is dan altijd aanwezig. Maar dat heb ik in mijn privéleven ook nodig. Voorheen was ik veel met de kano op pad en voer elke week bij de club. In de zomer staken wij bijvoorbeeld het Markermeer over om daarna een dag of tien een trektocht door Friesland te doen. Alles was ‘self supporting’, onder meer koken en slapen. Ook ben ik de uitdaging aangegaan om op de Wadden te varen en de Oostzee, bij Denemarken. Maar ik ben hiermee gestopt, omdat het mij simpelweg aan tijd ontbrak.”

Toekomst

Voor Theo is het nieuwe jaar goed begonnen. Hij ziet 2021 zonnig in. “Mijn toekomst is duidelijk, want ik doe geen vervelende klussen meer en werk bijna alleen nog overdag. Mijn vakantie is al uitgestippeld, als het weer wat normaal is gaan we weer met de camper op pad.”

Meer weten over Theo, kijk op Facebook onder Persbureau Annes of bel 06-53328812.

Veel mensen in West-Friesland kennen Theo Annes wel.