Skeeleren of inline skaten bij Koggenwaard in Hensbroek

Algemeen
Met de training krijgen de kids plezier in de sport.
Met de training krijgen de kids plezier in de sport. (Foto: Theo Annes)

Bij skeelervereniging Koggenwaard trainen elke zaterdag veertig kinderen op de skeelerbaan in Hensbroek. Fotograaf Theo Annes uit Obdam was zaterdagmorgen vroeg aanwezig om foto’s te maken: “Dit is een geweldig initiatief. Het was lekker druk op de skeelerbaan. Het leuke was dat de ouders aan de rand een fitnesstraining kregen. Zo snijdt het mes aan twee kanten!”

Adri Zwagerman en Harry Konijn konden dankzij H.S.C. De Draai uit Heerhugowaard, ijsclub Ursem en ijsclub Hensbroek in 2017 een skeelervereniging startten. De gemeente Koggenland en diverse sponsors leverden een grote bijdrage om de kosten van de skeelerbaan op te brengen en gaven hen het vertrouwen om dat te realiseren.

Liefhebber

“Initiatiefnemer Adri Zwagerman is de penningmeester van de vereniging en ook een enorme skeeler- en schaatsliefhebber. Hij reed onder meer twee keer de Elfstedentocht”, laat Harry Konijn weten. “Onze vereniging heeft nu vijf geweldige trainers die op maandag- en donderdagavond en zaterdagochtend trainingen geven. Op maandag en donderdag trainen de senioren en op zaterdag de jeugd.”

Grote opkomst

De opkomst bij de senioren is goed en op zaterdag trainen maar liefst ruim veertig kinderen. De kinderen worden door vier trainers getraind en zijn enorm gemotiveerd. “Het is geweldig om deze jongens en meisjes te zien trainen en het plezier dat zij uitstralen. Meerdere vrijwilligers, waaronder Theo van Dam en Jan Nanne, zijn onmisbaar net als de goede samenwerking met het bestuur van ijsclub Hensbroek. Mede door het laatste wintertje lijkt het er op dat de belangstelling voor het skeeleren en schaatsen weer toeneemt. De skeelerbaan is een openbaar terrein en iedereen is van harte welkom om enkele trainingen te proberen of te komen skeeleren.”

Vrienden

De kids trainen op zaterdagochtend. Een ieder mag een keer een vriend of vriendin meenemen om een training gratis mee te beleven. En... met zijn tweetjes is misschien wel leuker dan alleen. “Inline skaten en skeeleren zijn momenteel populaire sporten bij de jeugd en volwassenen”, legt Harry uit. “Veiligheid en techniek is de basis om daarin te groeien. Om die reden organiseert H.S.C. de Draai in mei en juni skate-en skeelerclinics voor hen. Deze clinics zijn voor recreanten en worden verzorgd door gediplomeerde trainers.”

Vaardigheden

De trainers geven de beginners en gevorderden technische aanwijzingen, waarbij men prettig en veilig leert inline skaten of skeeleren. Deze sporten vergen specifieke vaardigheden. De trainers geven goede en duidelijke instructies, waardoor men nog meer plezier beleeft in deze sporten. Doe een keertje mee aan een clinic om skills te verbeteren.


Goede begeleiding en duidelijke uitleg bij skeelervereniging Koggenwaard in Hensbroek. Foto: Theo Annes

Vanaf 12 jaar

Wie ook wil leren skeeleren of inline skaten kan een keertje meedoen om te kijken of de sport leuk is. Het mooie van deze sporten is dat iemand dat individueel kan doen, even een trainingsrondje op zondagochtend, of gezellig in groepsverband. “Jongens en meisjes vanaf 12 jaar en volwassenen van alle leeftijden zijn natuurlijk van harte welkom om een keertje te komen naar onze tweehonderd meter skeelerbaan (tevens natuurijsbaan) aan de Burgemeester Kooimanweg in Hensbroek. Deelname per keer kost 5 euro. De trainingen zijn elke dinsdag van 19.00 tot 20.00 uur. Iedereen kan de poort binnenlopen vanaf 18.30 uur. En de kinderen zijn elke zaterdag welkom om 09.00 uur.”

Veiligheid

Om mee te kunnen doen, moet iedere deelnemer uit veiligheidsoverweging een helm, ellenboog-, hand-, en kniebeschermers dragen. “Je kan natuurlijk ook een keertje vallen, maar omdat je goed beschermt bent, kan je ook zo weer door”, lacht Harry.

Interesse? Aanmelden kan bij H.S.C. de Draai via info@hscdedraai.nl. Aanmelden is niet verplicht. Iedereen is altijd van harte welkom. Meer informatie over de trainingen of skeelervereniging Koggenwaard is te krijgen via Mart Kuiper, tel. 06-51429174, Adri Zwagerman, tel. 06-19917309 of Harry Konijn, tel. 06-20735828. Of kijk op www.koggenwaard.nl. Tot ziens bij Koggenwaard!


De kinderen beleefden veel plezier tijdens de skeelertraining. Foto: Theo Annes

De kinderen beleefden veel plezier tijdens de skeelertraining.
Goede begeleiding en duidelijke uitleg bij skeelervereniging Koggenwaard in Hensbroek.