Via Esdégé-Reigersdaal werken in Het Broodboetje in Spierdijk

Algemeen
Overheerlijke broodjes te koop bij het Broodboetje in Spierdijk.
Overheerlijke broodjes te koop bij het Broodboetje in Spierdijk. ((Foto: aangeleverd))

Maria, van Maria’s broodboetiek ging begin 2020 met pensioen. Daarmee dreigde de enige bakkerij in het dorp te verdwijnen. Stichting Esdégé-Reigersdaal besloot actie te ondernemen en namen de winkel met alle liefde in augustus dat jaar over. De inwoners van Spierdijk worden blijvend voorzien van brood door Het Broodboetje.

In Het Broodboetje werken mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt. Dat zijn mensen met een verstandelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel, een lichamelijke beperking of andere problematiek. Om daar te werken moet men wel goed ter been zijn. Sommigen werken heel zelfstandig als er een begeleider in de buurt is. En anderen doen vooral dingen samen. Met elkaar bespreken wat het beste werkt. Medewerkers zijn ook vaak samen aan het werk, ze helpen elkaar en dat is heel bijzonder. Om de juiste begeleiding te bieden hebben mensen een indicatie voor dagbesteding of ander budget vanuit bijvoorbeeld de WMO nodig. Het is geen betaald werk.

Diversiteit

Naast het brood zijn vele andere artikelen verkrijgbaar, zoals gebak, koekjes en lokale producten. Onder meer kaas uit Winkel, zuivel uit Wieringerwerf, West-Friese koffie uit Wognum, verschillende delicatessen uit Hoogwoud en producten van zorgtuin Lavie uit Spierdijk. Lekkerbekken kunnen ook snoepscheppen in de winkel. Ook kan iedereen in Het Broodboetje terecht voor cadeau-artikelen, planten en bloemen die door de medewerkers zijn samengesteld. Soms maken ze in opdracht voor een jubileum of een verjaardag een cadeaupakket op maat.

Terras

Bij mooi weer genieten klanten op het terras van een heerlijke kop koffie met wat lekkers. De medewerkers staan hen graag te woord en zorgen voor een fijne bediening. De bewoners uit het dorp weten Het Broodboetje goed te vinden. Maar ook trouwe volgers van Facebook komen regelmatig langs. En ze hebben gezien dat er een leuke actie is. Kijk op www.facebook.com/dagbestedingbakkerijhetboetje.

Dagbesteding

In het Scharrelboetje wordt veel voorbereidend werk voor de winkel verricht. Daar worden cadeaupakketjes gemaakt, gevulde koeken voorbereid, de theepotjes aangevuld voor het terras en de artikelen voor de winkel geprijsd. Iedereen luncht gezamenlijk en zorgt voor een schone was en vaat. Eén keer per week gaan medewerkers met een vrijwilligster naar de zuivelboerderij om daar de lege flessen om te ruilen voor verse zuivel. Voor sommigen een hoogtepunt van de week. Plannen zijn om producten te bezorgen, maar dat hangt natuurlijk ook af van de vraag van klanten in het dorp.

Scharrelboetje

De medewerkers vinden het erg fijn dat ze zelf kunnen kiezen wat ze willen doen. De ene staat graag in de winkel de klanten te woord, de ander vindt het leuk om in de Scharrelboet cadeaupakketjes klaar te maken of het schoon en netjes maken van de winkel. Iedereen word uitgedaagd om met alle werkzaamheden mee te doen. Van brood snijden tot aan brood bestellen. Van samen een groentesoep koken voor de lunch tot aan de afwas aan toe. De begeleiders van Esdégé-Reigersdaal vinden het belangrijk dat iedereen zijn talenten kan laten zien en ontdekken en met een beetje hulp laten groeien! Dit zijn vaak de momenten waarop zij stralen van trots. Soms staan ze verbaasd over hun bloemschikkunsten of andere creatieve activiteiten. Maar ook de omgang met de klanten in de winkel.

Buitenpresentatie

De meeste artikelen van het Scharrelboetje staan in de winkel, in de buitenpresentatie of op de nostalgische marktkraamwagen. Vooral met feestdagen wordt daar gebruik van gemaakt. Kom gerust eens kijken.

Afwisselend

Het bijzondere van Het Broodboetje is dat het een zeer afwisselende werkplek is. Voor zowel begeleiding als medewerkers. Met zijn allen runnen ze de winkel, een stukje horeca en een dagbesteding. Overal hangt een huiselijke sfeer en iedereen heeft veel respect voor en plezier met elkaar. Een feestje om hier te mogen werken.

Dus... wie lijkt het leuk om verbonden te zijn met het Broodboetje? De diversiteit is groot; koffie zetten, serveren, bloemstukken en kransen maken, klanten bedienen en meer… Belangstelling? Neem contact op met Bianca Rooijers, tel. 0621291185 of bianca.rooijers@esdege-reigersdaal.nl. Vrijwilligers zijn ook van harte welkom. Stap eens binnen in het Broodboetje en maak een afspraak.

Samen aan de slag.