Westfriezen op de fiets naar Den Haag voor betere regels vervuilende bedrijven

Algemeen
V.l.n.r.: Kirstin, Yana en Gabi. Ook een delegatie van de actiegroep Oma's For Future fietst mee naar Den Haag.
V.l.n.r.: Kirstin, Yana en Gabi. Ook een delegatie van de actiegroep Oma's For Future fietst mee naar Den Haag. Foto: aangeleverd

REGIO - Vanaf Tata Steel vertrekken donderdag 10 juni twintig fietsers met toeters en bellen voor een fietstocht naar Den Haag. Met hun actie vragen de fietsers aandacht aan de formerende politieke partijen om nu eindelijk regels op te stellen voor vervuilende bedrijven zoals Tata Steel.

Na de historische uitspraak tegen Shell is nu de overheid aan zet om er voor te zorgen dat de grootste vervuilers meedoen, anders gaan we gevaarlijke klimaatverandering niet stoppen. De fietsers maken deel uit van Operatie Klimaat-groep Westfriesland, een lokale groep van Milieudefensie, in samenwerking met andere Noord-Hollandse groepen. Zij gaan gezamenlijk een tocht van 65 kilometer afleggen van Velsen-Noord naar Den Haag. Naast Noord-Holland vertrekken vanuit elf provincies in Nederland fietsgroepen vanaf een vervuilend bedrijf zoals RWE, Shell en Chemelot.

Donderdagmiddag 10 juni arriveren zij gezamenlijk in Den Haag onder het motto: Van Vervuiler naar Formatie. In Den Haag fietsen zij naar de Hofvijver waar zij de formerende politici oproepen om grote bedrijven de rekening te laten betalen van hun eigen vervuiling en zich te houden aan het Parijsakkoord. Zij willen dat dit wordt vastgelegd in het nieuwe regeerakkoord. “Met onze fietstocht willen we laten zien dat in heel Nederland mensen zich zorgen maken om het klimaat”, aldus woordvoerder Brecht van der Weide. “Daarom voeren we actie niet alleen in Noord-Holland maar in alle provincies. We weten al heel lang dat onze aarde opwarmt en dat we geen tijd meer te verliezen hebben. De toekomst van onze kinderen, en kinderen wereldwijd, staat op het spel. Het nieuwe kabinet kan nog voorkomen dat het uit de hand loopt. En daarom fietsen we naar Den Haag. Tata Steel is een van de dertig bedrijven die veertig procent van de CO2-uitstoot in Nederland veroorzaken. De actie is bedoeld om de overheid te laten zien dat deze bedrijven niet uit zichzelf verduurzamen. Daarom is de politiek nu aan zet om deze bedrijven aan te pakken zodat zij hun eerlijke deel voor de vervuiling betalen.”

De fietsers vragen de politici om klimaat op 1 te zetten in het regeerakkoord en een eerlijke CO2-heffing in te voeren. Nederland moet in 2030 65 procent minder CO2 uitstoten. De actie is geen aanklacht tegen het bedrijf maar is gericht op het nieuwe kabinet om regelsop te stellen.