Inwoners willen eerstelijnszorg behouden in dorpen Koggenland

Algemeen
Veel inwoners van Koggenland willen eerstelijnszorg behouden in de kernen.
Veel inwoners van Koggenland willen eerstelijnszorg behouden in de kernen. ((Foto: Pexels))

De huisartsen van de dorpen Ursem, Berkhout, Avenhorn en Spierdijk hebben samen het plan opgevat om hun praktijken samen te voegen en zich te vestigen in één praktijk in De Goorn. Cliënten van deze praktijken verzetten zich hiertegen en ondertekenden een petitie.

Ondertussen is de petitie, gestart door PvdA/GroenLinks Koggenland en de dorpsraad Spierdijk, ruim 750 keer ondertekend. Wethouder Win Bijman kreeg deze 10 juni aangeboden. Cliënten zijn bezorgd, want niet iedereen is bij machte een aantal kilometer te rijden om bij de huisarts te komen.

Het verzoek aan de huisartsen en de gemeente Koggenland is om het voornemen om te clusteren te heroverwegen en op zoek te gaan naar andere alternatieven. Cliënten vinden dat de concentratie van de huisartsen ten koste gaat van de toegankelijkheid tot de basiszorg in de vier dorpen.

Gespecialiseerde zorg

De dorpsraad heeft met de huisartsen in maart jl. al een gesprek gevoerd over het behoud van de praktijken in de kernen, maar dat leverde niets op. De huisartsen zijn overtuigd dat er veel voordelen zitten aan één huisartsenpraktijk. Dat zij onder meer betere gespecialiseerde zorg kunnen aanbieden en minder kwetsbaar zijn.