RES 1.0 vastgesteld door gemeenteraden

Algemeen
Westfriesland, en dus ook Enkhuizen, Stede Broec en Drechterland, zet in op de zon.
Westfriesland, en dus ook Enkhuizen, Stede Broec en Drechterland, zet in op de zon. Foto: aangeleverd

REGIO - De zeven Westfriese gemeenteraden, waaronder Enkhuizen, Drechterland en Stede Broe, stelden de Regionale Energiestrategie (RES) 1.0 vast . Voor het grootschalig opwekken van duurzame energie op land richt de regio zich vooral op de zon. Hiermee zet Westfriesland ook een stap in energieneutraliteit in 2040. 

De vaststelling ging gepaard met enkele moties en amendementen. Zij hadden onder meer betrekking op de afstandsnormen voor de plaatsing van windturbines en de ethisch verantwoorde productie van zonnepanelen. “RES 1.0 is grotendeels overeind gebleven”, maakt Harry Nederpelt, wethouder duurzaamheid van gemeente Medemblik, de balans op. “Met 0,70 TWh aan duurzame energieopwekking hebben we een mooi bod dat bijdraagt aan een vermindering van de CO2-uitstoot en aan een schoner leefmilieu in onze regio en in Nederland. En we houden de grote windmolens zoveel mogelijk buiten de deur.”

In 19 gebieden worden kansen voor zonne-energie verkend

Negentien zoekgebieden zijn in Westfriesland aangewezen binnen de RES. Hier worden met name de kansen voor zonne-energie verkend. Maar voordat het zo ver is, worden er eerst regionale kaders ontwikkeld om te bepalen aan welke eisen dit soort duurzame energieprojecten moeten voldoen. Nederpelt: “Denk aan een zorgvuldige inpassing met veel respect voor het Westfriese landschap en de manier waarop inwoners er (financieel) van profiteren.Daarvoor gaan we ook weer in gesprek met de samenleving”, vervolgt Jeroen Broeders, wethouder duurzaamheid van gemeente Drechterland.

Regionale Energiestrategie

Voor Westfriesland maakt de Regionale Energiestrategie deel uit van een grotere opgave. De gemeentes spraken in het Pact van Westfriesland de ambitie uit om in 2040 energieneutraal te zijn. Dit betekent dat in 2040 de totale Westfriese energie- en warmtebehoefte afkomstig is van duurzame energiebronnen.

Energie neutraal in 2040

Samir Bashara, wethouder duurzaamheid van gemeente Hoorn: “Dat is een geweldige uitdaging. We stelden in digitale werksessies met betrokken partijen een uitvoeringsprogramma voor de periode 2021-2025 op. In dit programma beschrijven we voor vier sectoren (gebouwde omgeving, mobiliteit, land- en glastuinbouw en bedrijven en industrie) welke activiteiten we met elkaar uitvoeren om de overgang naar een energieneutrale regio te maken. Welke kansen en knelpunten zien we? Daar gaan we de komende tijd nog veel meer over communiceren.