Fietsvakantie Nederland: Ga jij goed voorbereid op reis

Algemeen
Afbeelding
(Foto: ANWB)

REGIO - Heb je vakantie en wil je niet te ver weg? Blijf dan gewoon in Nederland en ontdek ons kikkerlandje op de fiets. Laat je verrassen tijdens je fietsvakantie door de prachtige natuur, pittoreske dorpjes en fantastische uitzichten. Deze fietstochten in Noord-Holland hebben het helemaal.

Sommige routes rij je zo vaak met de auto dat je ze op de automatische piloot aflegt. Maar wist je dat je fietsend op veel meer (leuke) plekken komt? Alleen al in Noord-Holland zijn er honderden fietstochten en routes, die je meenemen naar fantastische plekken. Denk aan polderse landschappen, uitgestrekte bossen of hoge duinen met prachtige uitzichten vanaf de hoogste top. Of ga je liever op verkenningstocht naar mooie historische plaatsjes met kastelen, oude grachten en andere prachtige gebouwen?

Checklist: controleer je fiets

Het kan allemaal op de fiets. Bedenk alleen wel dat ook deze vakantie een beetje voorbereiding eist. Ga naar jouw fietsenwinkel in de buurt en laat je fiets checken op je banden, remmen, ketting, en versnellingen. Je wilt tijdens je tocht niet met een lekke band of een andere nare verrassing komen te staan. Is jouw fiets tip top in orde? Check dan ook je eigen lijf. Als je normaal niet meer dan een half uur per dag fietst, is het verstandig om een paar weken van te voren te trainen. Voel je kuiten, je dijen maar ook je bilspieren. Kom erachter of je wel een goed zadel hebt.

Check je bagage

FIetsen is leuk, maar alleen als je niet teveel spullen meeneemt. Waar je normaal misschien wel 4 paar schoenen meeneemt en vijf soorten outfits, moet je het nu met beduidend minder doen. Al die bagage moet je toch elke keer meezeulen. Denk vooral aan makkelijk dragende kleding doe goed doorademt. Neem een lichte regenjas mee en schoenen die stevig zijn zodat je lekker op de pedalen trapt. Ga je kamperen? Neem dan een klein fietskarretje mee, waar je de tent en andere spullen in doet. Wel een overdekte, want als het regent moeten je spullen wel droog blijven.  Tip: neem nooit teveel eten mee. We leven in een welvarend land, overal waar je komt is er wel voedsel te koop! Travel dus licht. Pak wel wat lekkers mee als fruit, energierepen of ontbijtkoek.

De fietsroutes

Het zal je verbazen hoeveel websites er zijn waar talloze fietsroutes te downloaden zijn. Ga voor jezelf eerst na wat je eigenlijk wilt zien. Ben je daaruit? Laat je dan verrassen door honderden fietstochten door heel Nederland. Wil je dagelijks een korte rit maken, of ga je liever voor de wat langere ritten voor om de dag? Alles is mogelijk! In Noord-Holland zijn er prachtige routes uitgestippeld voor de ervaren en onervaren fietser. Als je echt op vakantie wilt, zijn er websites die tegelijk ook campingplaatsen en hotels aanbieden. Wel zo makkelijk toch?

Fietsen
Afbeelding