Bewegingsagoog streeft naar meer gezonde Westfriezen

Algemeen
Ramon Kolenberg.
Ramon Kolenberg. (Foto: aangeleverd)

Team Sportservice richt zich op de maatschappelijke inzet van sport en bewegen. Drijfveer is om écht ieder mens, en daarmee de maatschappij, maximaal te laten profiteren van de positieve effecten die het met zich meebrengt; op het vlak van plezier, mentale en fysieke gezondheid en het bieden van een sociaal netwerk. Ramon Kolenberg is bewegingsagoog bij Team Sportservice en vertelt over de vele mogelijkheden die er zijn voor iedereen.

Ramon Kolenberg: “Bewegingsagoog is misschien een functie die niet heel erg bekend is, maar waar veel mensen profijt van hebben. Als bewegingsagoog richt ik me op de veerkracht, eigen regie en het aanpassingsvermogen van de mens en niet op de beperkingen of de ziekte zelf. Dat betekent concreet dat ik het individu met een hulpvraag help en ook aansluit bij reguliere activiteiten en evenementen van Team Sportservice. Met mijn brede interesse in sport, bewegen en het menselijk lichaam vind ik het heel waardevol en prettig dat ik dit kan combineren in de functie van bewegingsagoog”.

Bijzondere ervaring

Ramon is een aantal weken werkzaam bij Team Sportservice, maar deed al bijzondere ervaringen op en zijn toegevoegde waarde bewezen. Ramon: “In onze regio begeleid ik een kind met een spierziekte. Het streven is om diegene zolang mogelijk te laten genieten van het reguliere lesaanbod en daarbij dus ook de gymlessen. Voor iemand in deze situatie is het meer dan wenselijk om extra begeleiding te krijgen. Het bewegen met ondersteuning van een bewegingsagoog gaat op langere termijn eenvoudiger en er is meer respect en waardering door de klasgenoten. Dat is mij heel veel waard en dat geeft ook direct aan wat mijn toegevoegde waarde is. We kijken echt naar de mogelijkheden die er zijn op dat moment”.

Activiteiten

Naast het begeleiden van individuen, organiseert Team Sportservice ook evenementen, activiteiten en beweeglessen voor groepen. Ramon: “Denk hierbij bijvoorbeeld aan fitness voor senioren. Wekelijks organiseren wij deze lessen en met behulp van apparaten zijn de senioren actief in beweging. Daarnaast organiseren de buurtsportcoaches bijvoorbeeld wandelgroepen en beweeglessen op woonzorglocaties. Maar ook een beweegstraat in Enkhuizen is dit jaar nieuw. Lokale (sport)aanbieders zijn op die dag aanwezig om de bewoners van een woonzorgcentrum kennis te laten maken met hun aanbod. Heel waardevol om op zo’n moment in gesprek te gaan met bezoekers en zo behoeften te achterhalen”.

Veel zin

Ramon deed al vele kilometers ervaring op en heeft veel zin in zijn nieuwe uitdaging. Ramon: “Ik was 13,5 jaar vrachtwagenchauffeur. Ik heb veel gezien van het land, maar ik begon uit te kijken naar meer uitdaging. Vaak was ik in de ochtend al bezig met het moment waarop ik weer klaar was met werken en lekker kon sporten. Dat vond ik geen goed teken. Daarom ben ik heel blij dat ik de stap nam en nu als bewegingsagoog mijn kennis en ervaring kan inzetten”.

Twijfel niet

Ramon sluit af: “Bewegen is voor iedereen gezond. Leeftijd maakt hierbij eigenlijk niet uit. Mensen die bijvoorbeeld 80 zijn, zijn ook niet te oud om te starten. Het heeft altijd effect. Ik ontmoet veel mensen die zeggen: ‘had ik mij maar eerder aangemeld want het is echt heerlijk om te bewegen!’ Dat is natuurlijk een mooi compliment en een fijne ervaring, maar twijfelen tussen wel of niet aanmelden is zonde. Een proefles of een kijkje nemen kan altijd, iedereen is van harte welkom!”

Kijk voor meer informatie op www.teamsportservice.nl/westfriesland, bel naar: 0229-287700 of stuur een e-mail naar westfriesland@teamsportservice.nl.