Trudy Komen uit Obdam geeft nieuwjaarsbonus aan KiKa

Algemeen
Trudy, met kleindochter Felien, doneert haar nieuwjaarbonus aan KiKa.
Trudy, met kleindochter Felien, doneert haar nieuwjaarbonus aan KiKa. (Foto: aangeleverd)

Trudy Komen (net 62) bezorgt al vele jaren De Koggenlander (voorheen Groene Hart). “Dat deed ik samen met mijn dochters, maar toen die andere baantjes vonden, heb ik het in 2015 van hen overgenomen.” 

De Obdamse stond voor het zesde jaar voor de keuze: ‘welk goede doel ga ik dit jaar sponseren met de opbrengst van mijn nieuwjaarsfooien’. “Toen ik in september met een collecte aan de deur kwam bij een lezer van De Koggenlander vroeg deze persoon: “Kom je nu al met de nieuwjaarskaartjes?’. Dat zou nog even duren, maar in mijn hoofd liep ik al wel met het idee om KiKa (Kinderen Kankervrij) te ondersteunen. Ik las in de krant dat er in Alkmaar vijf jongens van 8 jaar op 21 december een actie voor KiKa startte door in korte broek naar school te gaan, maar om nu in korte broek langs de deuren te gaan met mijn kranten was mij net iets te koud”, lacht Trudy.

KiKa

KiKa financiert de onderzoeken naar kanker bij kinderen om zo de genezingskans te verhogen en de behandelmethodes te verbeteren. Om onderzoeken te financieren is er veel geld nodig. KiKa heeft als doel om de genezingskans naar 95% te vergroten. Maar ook verbetering van de kwaliteit van de behandeling (minder agressief waar mogelijk) en vermindering van bijwerkingen na de behandeling (effecten op latere leeftijd).

KiKa betaalt onderzoeken naar kinderkanker om ervoor te zorgen dat er nog meer kinderen beter worden. Ze wil niet dat drie van de vier kinderen met kanker genezen, nee, maar dat ze allemaal genezen! En dat ze geen nare bijwerkingen krijgen van de medicijnen die worden gebruikt bij de behandelingen. 

Meer dan 95% van de bestaande fondsen richten zich op alle vormen van kanker bij volwassenen. Kanker bij kinderen is veel zeldzamer dan bij volwassenen. Dit is tegelijkertijd een probleem, want hierdoor richten deze fondsen zich niet speciaal op kinderkanker. Vernieuwend onderzoek voor kinderkanker vereist een aanpak die gericht is op specifieke genetische eigenschappen voor kinderkanker. KiKa vraagt voor dit onderzoek extra steun. Zonder KiKa is er dus veel minder geld voor onderzoeken beschikbaar.

Meer weten over kinderkanker of acties die je kunt doen om KiKa te steunen, kijk op www.kika.nl of doneer direct een bedrag op NL89 INGB 0000008118.

Mooi extraatje

Alle bezorgers van Rodi Media krijgen elk jaar een bezorgkrant die zij huis-aan-huis aanbieden. Iedereen is vrij om een bonus aan de bezorger te geven door middel van de bezorgkoker. Veilig voor de bewoner en de bezorger. “Voor jeugdige bezorgers is de nieuwjaarsfooi een mooi extraatje in december, maar als volwassene heb ik er een goed gevoel bij als ik er een goed doel aan verbind. Elk jaar kies ik een ander doel waarvan ik denk, die kunnen het wel goed gebruiken. Zij blij, ik blij.”

Vooraankondiging

Een week voordat de bezorgkrant kwam, deed Trudy een vooraankondiging bij de mensen in haar bezorgwijk in de bus waarin ze haar doel vermelde. “In diezelfde week werd ik aangehouden door een persoon uit mijn straat die mij een envelop overhandigde met daarin een mooi bedrag voor de actie. Die zondag kwam er eveneens thuis nog een lezer een donatie brengen. Ik dacht: ‘Nu al succes en ik moest de bezorgkrant nog ontvangen’. Vol goede moed ging ik op stap zodra die was gearriveerd. Net zoals ik bij een collecte doe, want ik probeer altijd een resultaat van 100% te halen. Uiteindelijk leverde dit het mooie bedrag van 888 euro op. Ik wil al mijn wijkgenoten, namens KiKa en mijzelf, hartelijk bedanken voor hun gulle giften”, besluit Trudy

Steun KiKa.