Veel schade door vuurwerk in Koggenland

Algemeen
Vuurwerk, en vooral rotje/bommen, kunnen veel schade maken.
Vuurwerk, en vooral rotje/bommen, kunnen veel schade maken. (Foto: archief Rodi Media)

Ook de gemeente Koggenland is niet gespaard gebleven van vernielingen in de openbare ruimte, veroorzaakt door mensen die vuurwerk afstaken tijdens de jaarwisseling. Het gehele bedrag is nog niet bekend, want de gemeente Koggenland is nog aan het inventariseren. Ondanks dat het plaatje nog niet rond is, komt de gemeente al uit op een bedrag van rond de 14.600 euro aan schade.

Burgemeester Monique Bonsen is tevreden over het verloop van de jaarwisseling, die overigens over het algemeen rustig is verlopen. Er is bij de gemeente bekend dat er tot nu toe achttien afvalbakken, zeven verkeersborden en een komportaalbord schade hebben opgelopen. Dat komt neer op een bedrag van zo’n 14.650 euro. Dat is het bedrag voor het vernieuwen en het terugplaatsen van de items. Voor de gemeente de uitdaging om voor volgend jaar een draaiboek in elkaar te zetten, zodat er minder schade berokkend kan worden. Maar zoals iedereen wel snapt, doet elke gemeente er elk jaar alles aan om zovelle mogelijk schade te voorkomen. Ligt het aan de vernielzucht van sommige inwoners? Voor hen iets om over na te denken. Er zullen nog steeds veel mensen zijn die niet begrijpen dat er niet van andermans spullen afgebleven kan worden. Dat geeft in principe iedereen mee aan zijn kinderen, toch?

Vele miljoenen schade in Nederland

Verzekeraars maakten recent bekend dat ze de totale schade in Nederland schatten op ruim tien miljoen euro. Dat is hoger dan in de jaren voor corona. Een vuurwerkverbod heeft in Nederland niet veel zin, aangezien inwoners zich daar maar weinig van aantrokken en schoten voor miljoenen aan vuurwerk de lucht in.