Noord-Hollanders maken zich zorgen over coronacrisis

Algemeen
Inwoners van Noord-Holland Noord maken zich meer zorgen over de coronacrisis.
Inwoners van Noord-Holland Noord maken zich meer zorgen over de coronacrisis. (Foto: Andrea Piacquadio)

REGIO - GGD Hollands Noorden heeft van in november onderzoek gedaan naar de beleving van de coronacrisis in de regio. De online vragenlijst is ingevuld door 4483 mensen. 

Meer zorgen

Ten opzichte van de zomer zijn er meer zorgen. Het gaat dan om de economie, school, gezondheid van familieleden en vrienden, sociale verbinding, de eigen kwetsbaarheid en gezondheid en de omvang van de corona-uitbraak. Twee derde van de inwoners maakt zich zorgen om een tweedeling in de maatschappij. 

Tekst gaat door onder afbeelding>>

De tweedeling blijkt uit vele coronaprotesten. (Foto: InterVisual)

20% van de respondenten ervaart eenzaamheid. Inwoners ervaren meer stress en zijn onrustiger dan afgelopen zomer.  Positief: 17% ervaart meer saamhorigheid in de samenleving.  

Maatregelen

Een kwart van de inwoners vindt de nu geldende coronaregels zeer duidelijk. Inwoners houden zich net zo goed aan de maatregelen als in de zomer. Ruim de helft van de inwoners houdt zich strikt aan de maatregelen zolang dit nodig is. 

Tekst gaat door onder afbeelding>>

Veel inwoners vinden dat anderen zich onvoldoende aan de maatregelen houden.

75% vindt dat de Nederlandse bevolking zich onvoldoende aan de maatregelen houdt. Veel mensen hebben moeite met het vermijden van drukke plaatsen, afstand houden en thuiswerken. 

Vertrouwen

Ten opzichte van juli 2021 hebben inwoners minder vertrouwen in de overheid. Ook vinden inwoners dat de overheid te weinig maatregelen neemt om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. 

Tekst gaat door onder afbeelding>>

Het vertrouwen in de overheid is gedaald.

Besmet

Een kwart van de inwoners is (waarschijnlijk) besmet geweest met het coronavirus. Meer dan 1/3 hiervan, had een maand later nog milde klachten. Bij ruim de helft van deze groep duurde dat vervolgens nog minstens twaalf weken. 

Tweedeling

80% zegt dat verschil in denkwijze over vaccineren heeft geleid tot een tweedeling in de maatschappij. Voor één op de drie inwoners heeft het geleid tot verstoorde relaties met familie of vrienden. Een meerderheid van inwoners die zich (nog) niet wil laten vaccineren twijfelt over de veiligheid van het vaccin en/of de effectiviteit er van. 

89 % van de inwoners was voldoende beschermd tegen het coronavirus.

Een uitgebreider verslag is te vinden in onderstaand artikel. 

Kijk voor alle resultaten van dit onderzoek op www.gezondnhn.nl .