Fris of verrot moet geen keuze zijn - Door campagne NIX18 drinken minder jongeren

Nieuws
Meer tieners zeggen nee tegen alcohol sinds de campagne NIX18. (Foto: Shutterstock)
Meer tieners zeggen nee tegen alcohol sinds de campagne NIX18. (Foto: Shutterstock) rodi.nl

OPMEER – NIX18 is de afspraak die wettelijk is vastgelegd. Géén alcohol en niet roken voor je 18e jaar. En daarna? Gebruik met mate. Fris of verrot zou geen keuze moeten zijn. Het is niet stoer om tegen elkaar op te drinken. Nee zeggen mag. Blijf liever fris? Dát is normaal. Uitleggen hoeft niet!
Het is 1 januari precies vijf jaar geleden dat de leeftijdsgrens voor roken en drinken werd verhoogd naar 18 jaar. In deze periode is veel veranderd, blijkt uit een recente peiling in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zo vindt ruim driekwart van de ouders en tieners het ‘normaal’ dat zij pas mogen roken en drinken vanaf 18 jaar. De afgelopen jaren is het gebruik van alcohol onder tieners teruggelopen. Sinds 2011 gaat het in de totale groep 13- tot en met 17-jarige scholieren om ongeveer een derde minder: van 38% naar 25%. Maar er is nog veel winst te behalen. Daarom is de campagne Iedereen heeft het over NIX gestart om drinken en roken onder minderjarigen ook de aankomende jaren verder terug te brengen.

Nee is nee

Ondanks dat de term NIX een begrip is, blijft het soms lastig om ‘nee’ te zeggen. En dan met name bij het drinken van alcohol. Veel pubers komen vroeg of laat in de verleiding. Bij het kerstdiner is het makkelijker om hier controle op te houden, dan wanneer een minderjarige met vriendjes op pad gaat. Tijdens de feestdagen knijpt een klein deel van de ouders een oogje toe wat betreft het drinken van alcohol. Landelijk gezien zegt ongeveer één op de twintig ouders dat hun minderjarige kind tijdens de feestdagen bij uitzondering wel mag drinken. In Noord-Holland is dit 5,2%. “Het is goed te zien dat NIX zo is ingeburgerd in de afgelopen vijf jaar”, zegt staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van VWS. “We zien dat het alcoholgebruik onder jongeren terugloopt de laatste jaren, maar helaas zijn er nog steeds minderjarigen die roken of drinken, soms ook overmatig. Voor je gezondheid is dat niet goed. Een verandering van de sociale norm kost natuurlijk tijd. Met de nieuwe campagne streven wij ernaar het percentage van drinkende of rokende jongeren verder terug te dringen. Een van belangrijkste succesfactoren hiervoor is dat ouders en hun kind(eren) blijven praten over roken en drinken.”
Gespreksonderwerp

In de eerste jaren van NIX was het voor ouders weleens onwennig om het gesprek over roken en drinken te openen. Dat is duidelijk niet meer het geval: 98,3% van de ouders heeft er geen probleem mee. In Nederland is iedereen inmiddels gewend om over het onderwerp te praten, dat het vaak terloops ter sprake komt. Voor veel gezinnen blijkt aan tafel tijdens het eten het populairste moment om over drinken te praten. Daarnaast zijn ouders het meestal met elkaar eens als het gaat om drinken onder de 18 jaar. In minder dan één op de tien gezinnen verschillen de ouders hier onderling van mening over.
Campagne

Ook de campagne-effectonderzoeken van NIX18 van 2013 tot 2018 bevestigen dat de sociale norm voor roken en drinken verandert. Het aantal jongeren van 13 tot en met 17 jaar dat nooit drinkt is sinds 2013 toegenomen. In dat jaar gaf 56% van de jongeren aan nooit te drinken. Nu is dit 64%. Ook het aantal tieners dat nooit rookt is gestegen. 88% dat aangaf nooit te roken, is inmiddels gestegen naar 93%. De nieuwe campagne geeft ouders een steuntje in de rug en laat zien dat praten over niet roken en drinken onder de 18 heel vanzelfsprekend is. Iedereen heeft het er over en vaak zijn kinderen al meer op de hoogte dan de ouders zelf. In de campagne spelen naast pubers ook jongere broertjes en zusjes een rol, want ook zij groeien op met NIX.
Tips van de gemeente

De regel geen alcohol onder de 18 jaar helpt! Jongeren die deze regels meekrijgen, beginnen later met drinken en drinken ook minder. Maak geen uitzonderingen, dus ook niet af en toe.
Blijf betrokken bij jouw kind en stel vragen. Verdiep je in wat jouw kind te zeggen heeft en leg de gevaren en schadelijke gevolgen van alcoholgebruik uit en waarom de wetgeving er is. Focus op de korte termijn risico’s.
Praat met andere ouders. Probeer ook afspraken met andere ouders te maken, bijvoorbeeld over regels en toezicht bij feestjes. Ouders staan samen sterker.
Denk tijdens de feestdagen om het alcoholgebruik. Stel van te voren een grens. Niet meer dan... en overschrijd die niet. Vaak als een limiet is vastgesteld, houd degene zich er ook aan.