Langer zelfstandig wonen met Blijverslening

Algemeen
De gemeente Opmeer biedt haar inwoners de mogelijkheid om een Blijverslening aan te vragen.
De gemeente Opmeer biedt haar inwoners de mogelijkheid om een Blijverslening aan te vragen. (Foto: gemeente Opmeer)

OPMEER - Thuis blijven wonen op een vertrouwde, bekende en fijne plek. Veel senioren willen dat en verhuizen is vaak zeer kostbaar. Dat is voor de meeste met een AOW uitkering vaak niet op te brengen.

Daar komt nog bij, dat het aantal plekken in verpleeg- en verzorgingstehuizen steeds minder wordt. Een oplossing kan zijn om een woning aan te passen voor de toekomst. Denk aan het ombouwen van een bad tot een (inloop-)douche, het realiseren van een slaapkamer op de begane grond en het laten verwijderen van drempels in het huis. Deze aanpassingen kosten geld. Met de Blijverslening van de gemeente Opmeer financiert men deze aanpassingen en maakt en woning klaar voor de toekomst.

Langer zelfstandig

Als ouderen gezond blijven, kunnen zij zelfstandig blijven wonen met relatief weinig zorg. Maar als zij gezondheidsklachten krijgen, kunnen aangepaste woningen of extra zorg nodig zijn. Het is belangrijk dat ouderen zelf op tijd nadenken over de vraag hoe ze straks willen wonen. Het aantal mensen van 75 jaar en ouder dat alleen woont, is sinds de jaren '70 bijna vijf keer zo groot en opgelopen naar ruim een half miljoen. Na 2050 kan dit zijn opgelopen tot ongeveer 1,3 miljoen personen. Wel iets om rekening mee te houden voor in de toekomst. Misschien zelfs met het bouwen van levensbestendige woningen in de gemeente, seniorenwoningen of woonzorglocaties.

Levensloopbestendig

Deze term wordt steeds vaker gebruikt waar het gaat over een woning die het mogelijk maakt om ook op de oude dag in te wonen. Veilig, comfortabel én toegankelijk. In zo'n woning zijn voorzieningen aangebracht die het mogelijk maken langer zelfstandig te blijven wonen, ook voor wie in de toekomst minder goed ter been is of bij wie de veiligheid of toegankelijkheid een rol gaan spelen. Denk aan een woning met verlaagde drempels, inloopdouche, slaapkamer of badkamer op begane grond, eventueel een traplift, aangepaste keuken of badkamer, antislipvloer, automatische deuropener en brede deuren

Keuze

De keuze om de huidige woning aan te passen of te verhuizen naar een seniorenwoning of -flat, aanleunwoning of verzorgingshuis ligt voor iedereen anders. Voordelen van de huidige woning levensloopbestendig maken zijn dat de bewoner vaak in het huis heeft geïnvesteerd, de buurt goed kent en beschikt over een breed sociaal netwerk. In een seniorenwoning zijn veiligheid en toegankelijkheid gegarandeerd. Toch kiezen steeds meer mensen ervoor om langer in hun huidige woning te blijven wonen.

Levensloopgeschikt

Woningen waar mensen zo lang mogelijk in blijven wonen, worden levensloopwoningen of levensloopgeschikt genoemd. In Nederland komt het steeds vaker voor dat de woning wordt aangepast aan de huidige situatie van de bewoner. Dat kan dus door de Blijverslening, dit is een product van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. De Blijverslening is een aantrekkelijke lagere lening voor ouderen om aanpassingen in hun huis te doen. De aanvrager kan minimaal 2.500 en maximaal 40.000 euro lenen.

Zorgvraag

Voor wie de lening is bestemd: huiseigenaren (koophuis) moeten een zorgvraag hebben en moet 55 jaar of ouder zijn. De lening moet gebruikt worden om de woning levensloopgeschikt te maken. Betekent dat men alle bonnetjes moet bewaren en ter inzage beschikbaar stellen.

Wie interesse heeft, kijk op www.svn.nl of neem contact op met de gemeente Opmeer, tel. 0226-363333 of via gemeente@opmeer.nl.