'Natte neuzen op de fiets' - Anne de Bruin-Van de Graaf vindt veel zakdoekjes in de berm

Nieuws
Anne de Bruin-Van de Graaf heeft een bordje gemaakt, zodat mensen minder afval dumpen in de bermen. (Foto: aangeleverd)
Anne de Bruin-Van de Graaf heeft een bordje gemaakt, zodat mensen minder afval dumpen in de bermen. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

REGIO – Anne de Bruin-Van de Graaf is regelmatig buiten te vinden. Zij ruimt de troep op in de bermen in de regio. Afval van een ander. Dat doet de Weerenaar al jaren en ze heeft nog niet het idee dat de mensen weten wat ze in de natuur aanrichten. Tijdens de seizoenwisseling treedt er een verandering van weggooiproducten op. "Hoewel het niet echt koud is, hebben veel mensen regelmatig een natte neus. Vooral op de fiets", zegt Anne.
"Een papieren zakdoek wordt opgediept uit de jaszak, want ophalen lukt op den duur niet meer. Als de natte neus dan weer droog is, wordt het zakdoekje vaak gedumpt in de berm, want het is nat van het snot en dus vies. Zo'n papieren zakdoekje valt goed op in de berm! Het is echter geen gezicht en slecht voor onze leefomgeving! Het duurt lang voordat zo'n zakdoekje verdwenen is, omdat het gemaakt is van bewerkt papier. Waarom kunnen de mensen wel een droog zakdoekje in hun zak meenemen en geen gebruikt zakdoekje? Het zou mooi zijn als zij dat in hun zak of tas weer meenemen."
Anne vindt op haar wekelijkse zwerfvuilroute in de omgeving van Opmeer veel lege sigarettenpakjes. "Mensen roken een sigaretje in de auto en als het pakje leeg is, draaien ze het autoraampje open en dumpen het lege pakje in de berm. Hiervoor geldt eigenlijk dezelfde vraag: waarom kan men wel een volle verpakking meenemen en geen lege verpakking? Neem een zakje of bakje voor vuilnis mee in de auto en bewaar de lege verpakkingen daarin. Wie thuis komt, kan het vuil deponeren in zijn eigen vuilnisbak!"
Anne wil graag dat mensen bewust worden van wat ze weggooien en waar ze dat doen, maar ook dat er nagedacht wordt over de gevolgen daarvan. "Onlangs kwam in het nieuws, dat er teveel verkeersborden staan in Nederland. Een half miljoen borden kunnen verwijderd worden. Overbodige verkeersborden. Je kan zeggen, dat het 'verkeerde' borden zijn. Ik heb een nieuw 'verkeerd' bordje gemaakt, namelijk een bordje met de tekst 'geen' en daaronder flesjes en blikjes. Ze hangen sinds 1 januari verspreid langs de buitenwegen in de gemeente Opmeer. Ik hoop, dat deze bordjes ook een keer overbodig ('verkeerd') zijn. Dat is mijn wens voor het nieuwe jaar: veel minder zwerfvuil.”
'Tips en tricks' van Anne voor een beginnende stille raper, bel 0229-582415 of stuur een e-mail naar annedebruin@simpc.nl.