Expositie Terug naar de jaren zestig

Algemeen
Voorzitter Jaap Kroon nodigt iedereen uit om een kijkje te nemen bij de expositie Terug naar de jaren zestig.
Voorzitter Jaap Kroon nodigt iedereen uit om een kijkje te nemen bij de expositie Terug naar de jaren zestig. Foto: aangeleverd

OBDAM – Het thema van de jaarlijkse wintertentoonstelling van de stichting Oud Obdam-Hensbroek is dit jaar Terug naar de jaren zestig. Het wereldgebeuren en de situatie in Nederland krijgen aandacht, maar de nadruk ligt op het leven in Hensbroek en Obdam. Veel inwoners stelden fotomateriaal beschikbaar, waarmee de organisatie de jaren zestig weer tot leven brengt. De aankleding maakt het beeld compleet. 

"Een expositie begint met een idee", zegt voorzitter Jaap Kroon (67). "Meestal ontstaat dat een jaar van tevoren. In het voorjaar werken we dat verder uit. We proberen altijd met materiaal te komen dat nog nooit eerder vertoond is én waar halen we dat dan vandaan? Vaak benaderen we de mensen zelf. Veel inwoners van Obdam en Hensbroek hebben prachtig fotomateriaal, onder andere fantastische kermisfoto's. Een feest van herkenning!" 

Aankleding
Maar alleen foto's kijken vindt de stichting niet genoeg. "We zorgen ook voor de aankleding. Een handige timmerman maakt met eenvoudige middelen de mooiste creaties. Ook struint hij internet af en vond het Bruynzeelkeukentje en een rol behang uit de jaren zestig. In de expositie staat ook een televisie uit de jaren zestig, waarop video-opnamen worden vertoond. Dat maakte Henk Dekker mogelijk, want die televisies hadden toen nog geen video-aansluiting. We hebben een echt tuinderschuitje het gebouw binnen gekregen en er staat ook een 'veldersboetje'. Kranten met nieuws over de moord op Kennedy en de eerste mens op de maan."

Jaren zestig
De mensen die kort na de Tweede Wereldoorlog, zo tot 1955, geboren zijn, brachten in de jaren zestig hun jeugd door. Dankzij de babyboom waren zij met velen. " Ik dateer van 1951 en hoor ook tot die babyboomgeneratie", laat Jaap weten. "Wij vormden de eerste generatie jongeren die optimale kansen kregen om zich te ontwikkelen. Was het hoger onderwijs tot dan voorbehouden voor de elite, na 1960 konden ook kinderen uit eenvoudige gezinnen hoger onderwijs volgen. Een stuiver kon voor het eerst een kwartje worden."

Vrijheid
Deze grote jonge generatie snakte naar vernieuwing en vrijheid op velerlei gebied. Dat was niet alleen in Nederland zo, dat gold voor de hele wereld. Koloniën verbraken de banden met de vroegere overheersers, onvrije landen streden voor vrijheid en jongeren voor inspraak. Het oude conservatieve gedachtegoed van de jaren vijftig ging op de helling. "De jaren zestig was een roerige tijd. De bezetting van het Maagdenhuis, de opkomst van de provo's, het witte fietsenplan, The Beatles, Elvis en The Rolling Stones. In navolging van hun idolen lieten de jongens hun haar groeien en gingen op hun Kreidler, Zundapp of Puch op pad, op zoek naar avontuur."

Bewust
Jaap maakte de jaren zestig bewust mee. "Op de een of andere manier maakte de moord op de kersverse Congolese premier Patrice Lumumba in 1960 grote indruk op mij. Zijn naam heeft voor mij nog steeds een magische klank. We hadden zelf geen televisie, maar ik zag hem bij een vriendje op de beeldbuis. De moord op president Kennedy was voor mij de meest schokkende ervaring uit die tijd. We keken thuis televisie en het programma werd plotseling onderbroken voor een extra nieuwsuitzending. Eerst berichtte het Journaal dat er een aanslag was gepleegd op de president. Kort daarna gevolgd door opnieuw een extra journaaluitzending, dat de Amerikaanse president het niet had overleefd."

Nostalgie, herkenning of beleving. Wie in 't Tuinhuis, Willibrordustuin 1 in Obdam, binnenstapt, waant zichzelf vijftig jaar terug in de tijd. De expositie is vanaf zondag 27 januari elke zondag in februari van 13.00 tot 16.30 uur geopend. De toegang is gratis.

Jaap Kroon in een jaren zestig huiskamer
Beleef de jaren zestig.