Mikki van Wijk stond afgelopen vrijdag in de eerste live show van The Voice of Holland.
Mikki van Wijk stond afgelopen vrijdag in de eerste live show van The Voice of Holland. (Foto: Vincent de Vries / Rodi Media)

Obdamse Mikki schittert in The Voice

OBDAM – Dé dag van Mikki van Wijk, geboren in Langedijk en sinds een jaar of drie jaar woonachtig in Obdam, was afgelopen vrijdag in de eerste live show van The Voice op RTL4. "Ik denk dat mijn moeder zenuwachtiger was dan ik."  

Mikki van Wijk (17) vierde 1 februari haar zeventiende verjaardag en is daarmee de jongste deelnemer aan The Voice of Holland van dit seizoen. Zingen was altijd al een grote hobby, zelfs toen ze nog op de Barnewiel en later op de Sint Maartenschool zat in Oudkarspel. Ze zit nu in Havo 4 van het Trinitas College, locatie Han Fortmann in Heerhugowaard. "Ik heb op school meegedaan aan de talentenpresentatie De Grote Prijs en trad op in theater Cool. Vervolgens ben ik op zangles gegaan in Sint Pancras bij Popschool Your Song van Nicole Verouden. Zij helpt me nog steeds bij de ontwikkeling van mijn stem. Zonder haar was ik nu niet zo ver gekomen in The Voice, dat weet ik zeker!" 

Anouk
Haar coach bij The Voice is rockzangeres Anouk. Toen de stoelen tijdens de Blind Auditions draaiden, moest Mikki even slikken toen haar eerste keus Lil' Kleine niet voor haar draaide. Maar al snel wist ze dat ze prima bij Anouk haar team past. "Anouk is een rasartiest, zij weet echt waar ze het over heeft. Vooral qua performance leer ik veel van haar, daar ben ik nog wel onzeker over. Net als haar zou ik in de toekomst veel live willen optreden en goede nummers in het Nederlands maken. Muziek waar je je hart in kwijt kan, zoals Maan of Davina Michelle. Niet van die computergestuurde deuntjes die je bij het uitgaan veel hoort." Anouk kiest de liedjes voor Mikki heel bewust uit en is daar best streng in. "Maar ze is ook heel lief hoor. Bij The Voice is het een soort moederfiguur die waakt over wat we wel en niet moeten doen. Zo vindt ze het niet goed als we te sexy kleding dragen op het podium. Dat vind ik oké, al hoop ik dat ik vrijdagavond wel meer van mezelf heb laten zien qua styling. Het mag van mij wel een beetje meer 'glamoureus' zijn."

Trots
De ouders van Mikki zijn supertrots. "Mijn moeder vindt het allemaal spannend en zegt ook wel dat het erg hard gaat. Mijn vader gaat juist graag met iedereen een praatje aan. Mijn ouders zijn ondernemers in Noord-Scharwoude en horen weinig anders deze dagen. Maar volgens mij noemt hij het ook zelf op als mensen er niet naar vragen hoor", grapt ze: 'Heb je mijn dochter nog gezien op tv?'. Hij vindt het leuk als hij zelf op televisie komt, terwijl mijn moeder denkt: 'moet dat?'. En was ze juist vorige week steeds in beeld", lacht het talent. Mikki werd tijdens de live show gesteund door haar zus, opa en oma en nog wat familie en vrienden. "Die zijn er steeds bij geweest en mochten natuurlijk niets verklappen." Ze lacht als ze eraan terugdenkt: "Dan werd er op school gevraagd: 'Nog iets speciaals gedaan dit weekend?' Ehm..."

Hoofdpijn
Mikki begint langzaam te wennen aan haar bekendheid. "Ik geniet steeds meer van alles. De reacties op social media, het gedoe met kleding en make-up, de repetities en de optredens, alle aandacht die ik krijg op straat. De voorrondes startten in maart vorig jaar al, dus er zit best veel tijd tussen toen en de live shows nu. In het begin had ik echt hoofdpijn van de stress en wist ik na een optreden amper wat ik nou precies had gedaan. Als ik mezelf terugzie op televisie, dan is dat ook wel aan mijn gezicht te zien. Ik vind het jammer als mensen denken dat ik chagrijnig ben of zelfs arrogant, want dat is absoluut niet zo. Het is gewoon heel spannend en mijn emoties vliegen alle kanten op!"

Toekomst
Of de jonge Obdamse nog een ronde verder is, dat weet u ondertussen. Als het aan Mikki ligt is dit avontuur sowieso nog lang niet voorbij. "Het is best een bizar idee dat ik maandag weer naar school zou moeten. Terwijl nu alles nog in het teken van The Voice staat. School is zo aardig om me verlof te geven zo lang dit project duurt, en 'gelukkig' doe ik het vierde jaar voor de tweede keer. Maar lig ik uit de show? Dan baal ik dit weekend wel gigantisch! Om daarna weer gewoon Mikki te zijn, zo nuchter ben ik wel. Maar dan heb ik wel een missie: ik ga door met zingen en het schrijven van mijn eigen nummers en hoop dat de contacten die ik nu heb opgedaan, leiden tot een mooie zangcarrière. Want dit smaakt naar meer!

Meer berichten