'Waar een klein dorp groot in kan zijn' - Vrijwilliger Sonja gaat onverdroten door

Nieuws
Sonja Mooij-Heddes poseert tijdens een tentoonstelling in de kerk van Aartswoud. (Foto: aangeleverd)
Sonja Mooij-Heddes poseert tijdens een tentoonstelling in de kerk van Aartswoud. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

AARTSWOUD – Sonja Mooij-Heddes woont al ruim 37 jaar met veel plezier in het mooie West-Friese dorp Aartswoud. Een kern waar veel wordt georganiseerd door haar vele vrijwilligers. "Waar een klein dorp groot in kan zijn", zegt Sonja.
De Aartswoudse is een gevoelsmens, altijd betrokken en enthousiast in alles wat ze doet. "Ik werd in 2003 benaderd met de vraag of ik lid wilde worden van de Culturele Werkgroep Aartswoud. Om mee te werken aan de jaarlijkse zomertentoonstelling in de kerk. Ik vind het, na zestien tentoonstellingen, nog steeds een uitdaging om van een interessant en leuk idee of onderwerp, een mooie tentoonstelling neer te zetten. Dit doe ik samen met zeven andere leden. Inmiddels heb ik het historisch archief over Aartswoud overgenomen van verzamelaar Cees Modder, tevens oprichter van de Culturele Werkgroep Aartswoud. Hij overleed in 2013 en is een groot gemis voor onze groep. Ook heb ik een collectie prentbriefkaarten uit begin vorige eeuw tot mijn beschikking. Deze kaarten zijn onderdeel van elke tentoonstelling geworden."
De kerk, aan de Schoolstraat, is tijdens Aartswoud in Kerstsfeer (net in het weekend van 8 en 9 december gehouden) een middelpunt in het geheel. Daar stonden diverse kramen opgesteld, waarvan één gebruikt werd voor het goede doel "Bake for Life is een stichting dat is opgericht door een vriendin van mij. Samen met haar en nog zes andere vriendinnen, allen opgegroeid in Obdam, verkopen we mooie kerstspullen, waarvan de opbrengst 100% voor Bake for Life is. Een goed doel waar ik graag aan meewerk. Voor het eerst hebben we een tijdelijke winkel aan de Burgemeester de Nijsplein 3 in Obdam, de Pop Up Sjop. Iedereen kan tot en met 22 december kerst-shoppen voor allerlei leuke cadeaus en kerstspullen. Van dinsdag tot en met zaterdag van 09.30 tot 17.00 uur werken vrijwilligers in deze winkel, waar ik ook een steentje aan bijdraag. Ook dit vind ik fantastische om te doen."
Naast het vrijwilligerswerk is Sonja regelmatig te vinden aan de biljarttafel. Zij maakt al 35 jaar deel uit van biljartvereniging 't Witte Huis in Hoogwoud en staat haar mannetje in de door mannen gedomineerde biljartwereld. "Ik biljart voor de gezelligheid en omdat ik nooit uitgeleerd raakt op het niveau dat ik nu speel. Ik voel mij thuis aan het groene laken en het is leuk om weer iemand te ontmoeten die je al een tijdje niet gezien hebt. Het is een sociaal wereldje waar iedereen elkaar wat gunt. Net als ik het de mensen in Oeganda gun dat het goed met ze gaat. Daarom blijf ik mij inzetten voor Bake for Life om kansarme mensen een kans te bieden op een toekomst", besluit Sonja.