Gooi vet en olie niet in riool

Nieuws

OPMEER – Lever gebruikt frituurvet en bakolie in bij het afvalbrengstation: alleen dan krijgt de olie een nieuw leven als biodiesel. Hoe? Na verzameling gaat het vet naar een fabriek voor de verwerking tot biodiesel. Op biodiesel rijden wagens. Elk jaar gebruikt elk huishouden zo’n acht kilo frituurvet en dat is goed voor brandstof voor 120 kilometer rijden. Hoe mooi is dat?
Rond de feestdagen gebruiken Nederlanders vaker frituur- of bakolie. Bijvoorbeeld om frites, oliebollen of appelflappen te bakken. Dit gebruikte frituurvet of olie wordt weer teruggegoten in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Ook bakolie of restjes jus mogen hierbij. Breng de afgesloten verpakking naar het afvalbrengstation of lever het in bij de supermarkt. Kleine restjes in de pan? Veeg deze met keukenpapier weg en gooi dat papier in de vuilnisbak.
Wat in te leveren? Vloeibaar frituurvet, vast frituurvet, frituurolie, plantaardige olie, jus en restjes bakolie. Niet alleen de olie is te recyclen. Ook het plastic dat overblijft, wordt gescheiden in een eigen recyclingproces en weer verwerkt tot nieuwe plastic producten. Meer informatie is te vinden op www.vetgoedbezig.nl.