De heren van Break waren in de jaren tachtig enorm bekend..
De heren van Break waren in de jaren tachtig enorm bekend.. ((Foto: Archief))

Break in De Brink

  Uit

OBDAM – De band Break verzorgt zaterdag 19 oktober een reünie-optreden in de Lisette-zaal van sociaal-cultureel centrum De Brink in Obdam. De zaal gaat open om 21.00 uur; een half uurtje later gaat de band los…

In de jaren tachtig was Break alom bekend in West-Friesland en trad de band op werkelijk álle locaties die de regio rijk was op. Break bestaat uit vijf - nog altijd - enthousiaste muzikanten die een landelijke doorbraak voor ogen hadden. Jan Sijm, Loek Manshande, Gerard Borst, Jan Does en Guus Reinaerts vormden samen de band. De bandleden wilden niets liever dan met hun muziek in hun bestaan voorzien. Voor die wens ging alles opzij. Het maakte niet uit wie hen vroeg, áls ze maar konden spelen. Deze enorme motivatie kwam (deels) voort uit het feit dat ze na hun eerste optreden in De Zwaan in Wervershoof direct een contract voor tien optredens op zak hadden. Na hun singles 'Thunder and Lightning' en 'Car Keys' was de doorbraak daar. Heel Nederland kende Break! Aangezien de populariteit voor een aantal bandleden niet langer gecombineerd kon worden met andere activiteiten, volgden er enkele wisselingen in de samenstelling.

De populariteit van de band groeide verder en het repertoire bestond uit nummers van U2, Dire Straits, Het Goede Doel, Talk Talk, Frank Boeijen, Simple Minds en anderen. Dat ontging ook Herman Vriend van 'Het Wapen van Obdam' niet en hij contracteerde de band voor kermiszaterdag. Dat optreden was zo'n succes dat Vriend hen het jaar daarop voor het gehele weekend vastlegde. Een traditie was geboren en kermis met Break werd een begrip. Dit hebben ze in Obdam twaalf jaar met veel plezier mogen beleven!

Toen in 1996 de housemuziek haar intrede deed, stopte Break; het was tijd voor andere uitdagingen. De bandleden hielden echter contact en kwamen na een aantal jaren bij elkaar voor een reünie in café De Vriendschap in Wadway. De chemie tussen de band en de fans bleef bestaan en vijf jaar geleden lieten zij zich samen met de Crossband contracterem voor een optreden in Heerhugowaard. Ook daar bleek dat de belangstelling nog steeds erg groot was. Veel Obdammers spraken de wens uit om dit ook in hun eigen dorp te realiseren. Nu komt Break dus naar De Brink, en dan ook nog in de originele bezetting! Bestel dan snel kaarten en wees verzekerd van een plek!

Kaarten zijn te bestellen via ticketsonline: https://www.ticketkantoor.nl/shop/Reunie-BREAK en kosten € 12,50 per stuk. Kaarten ter plekke kopen is ook mogelijk, mits het concert nog niet is uitverkocht. De kaarten kosten dan € 15,- per stuk.

Meer berichten