Fieke Ligthart.
Fieke Ligthart. (Foto: Tine Sierink)

Vrouwen Loon Lions bereiken finale play-offs

LANDSMEER - De vrouwen van Loon Lions staan voor de twaalfde keer sinds het jaar 2000 in de finale van de play-offs. Dat was het eindresultaat na de derde wedstrijd van de halve finale serie tegen Dozy Den Helder.

Opnieuw was het een spannende wedstrijd, waarin de beslissing pas in de laatste fase viel. Echter, net als in de vorige twee wedstrijden trokken de Landsmeerse basketbalsters aan het langste eind, deze keer in eigen huis. Het werd uiteindelijk 84-72, maar drie minuten voor tijd was het nog 70-68 en was er nog van alles mogelijk.

Katie Bussey scoorde 32 punten, waarvan sommige op een ronduit spectaculaire manier. Net als in beide vorige wedstrijden speelde de razendsnelle Amerikaanse een cruciale rol. Dat gold ditmaal ook voor Tanya Bröring, die al in de derde minuut van de wedstrijd naar de kant ging. De speelster moest naar de kant na een angstwekkend moment, waarin zij naar haar nek greep, en het uitschreeuwde van de pijn. De Landsmeerse aanvoerder kwam echter tot opluchting van iedereen enkele minuten later weer terug in het veld, waarna ze alsnog 19 punten scoorde, 8 rebounds pakte en 5 assists uitdeelde. Dat waren goede redenen om haar na afloop tot Lady of the Game te kronen, de indrukwekkende puntenproductie van Katie Bussey ten spijt. De derde Landsmeerse speelster in de dubbele cijfers was Benthe Versteeg, die 12 punten scoorde, waarvan 8 in het vierde kwart, toen het erom ging.

Herkenbaar verloop

Het verloop van de wedstrijd leek op de twee vorige versies. De wedstrijd ging aanvankelijk gelijk op, maar een 7-0 Landsmeerse run in de laatste minuut leidde tot een 25-18 voorsprong voor de Lions. In het tweede kwart vond Dozy Den Helder weer aansluiting en ging Loon Lions met een kleine voorsprong van 38-36 de rust in. Meteen na rust kwam Den Helder op een 38-43 voorsprong, maar Tanya Bröring zorgde weer voor aansluiting, waarna beide teams beurtelings enkele keren aan de leiding kwamen. Katie Bussey zorgde met een driepunter voor een minieme voorsprong aan het einde van het derde kwart: 58-56.

Nagelbijten

Voor de supporters op de tribune was het vervolgens in de vierde periode nagelbijten. Scores van Tessel van Dongen en Benthe Versteeg hielden de Lions in de race en in de zevende minuut zorgde Nadine Boesaart met een driepunter voor 70-66. Sarah Curran antwoordde, maar met vier achtereenvolgende punten zette Tanya Bröring in de negende minuut een stand van 74-68 op het bord. Twee geslaagde drives van Benthe Versteeg en een reeks feilloos genomen vrije worpen van Katie Bussey zorgden uiteindelijk voor een toch nog ruime marge.

Loon Lions kan zich nu in alle rust voorbereiden op de finale van de play-offs. Deze begint woensdag 1 mei.

Meer berichten