Gemeenlandshuis
Gemeenlandshuis (Foto: Arjan Bronkhorst)

Gemeenlandshuis open voor publiek

AMSTERDAM - Komende zondag zijn liefhebbers van monumenten van harte welkom in het Gemeenlandshuis. Bijna 275 jaar was hier het Hoogheemraadschap gevestigd en het bezoek kan de zalen ontdekken waar de raad en de dijkgraven vergaderden en dineerden, en genieten van de prachtige tuin. Het pand aan de Diemerzeedijk in Amsterdam is een plaatje: het huis is omringd door water en heeft een hal met prachtig stucwerk, een monumentaal trappenhuis en zalen met grote schouwen en uitzicht op de omgeving.

Koninklijke entree

Het indrukwekkende stucwerk in Lodewijk XIV-stijl werd gemaakt door de stucwerker Christiaan Wittenbeeker. Aan het plafond is Neptunus te zien in zijn voertuig, getrokken door zeepaarden en omringd door de vier windrichtingen, de zon en de maan. In de hal staat een opengewerkte Neptunusreproductie, zodat bezoekers kunnen ontdekken uit welke verschillende lagen en materialen zo'n sculptuur van stucwerk is opgebouwd. Er valt nog meer te zien en te leren in het Gemeenlandshuis: zoals de bronzen klok die in 1745 geluid werd bij een dreigende dijkdoorbraak, de met prachtig houtsnijwerk versierde schoorsteen in de grote zaal, en de wapenborden van de hoogheemraden.

Het Gemeenlandshuis is elke eerste zondag van de maand geopend.

De kaartjes zijn € 4,- en te koop via de website: www.museumhuizen.nl. Kinderen onder de 12, Huisgenoten en BankGiro Loterij VIP-KAARThouders mogen gratis naar binnen. Bezoekadres: Gemeenlandshuis Amsterdam, Diemerzeedijk 27, Amsterdam.

Meer berichten