De stichting vreest dat de rust in Het Twiske wordt verstoord.
De stichting vreest dat de rust in Het Twiske wordt verstoord. ((Foto: Stichting Hart voor het Twiske))

Verzet tegen groei Welcome to the Future

LANDSMEER – De organisatie achter Welcome to the Future, dat jaarlijks in Het Twiske plaatsvindt, wil het festival vanaf 2021 uitbreiden. Het Recreatieschap Het Twiske is daarmee akkoord, maar de gemeenteraad van Landsmeer nog niet. De Stichting Hart voor het Twiske is fel tegen. Zij roept medestanders op om morgen naar de beeld- en oordeelvormende sessie in het gemeentehuis te komen en hun zorgen uit te spreken. Want redenen voor zorgen, die zijn er volgens de stichting beslist.

Een megafestival in de 'achtertuin' van de Landsmeerse inwoners, het kwetsbare en unieke Matura2000-gebied, en dan nog midden in het broedseizoen – bij de Stichting Hart voor het Twiske, die de natuur- en landschaps- en recreatiewaarden van gebied wil behouden en versterken, zijn alle seinen op rood gesprongen.

Doemscenario

Het doemscenario: twee of drie dagen geluidsoverlast tot in de nacht, 25.000 festivalgangers per dag, 3.000 festivalgangers die blijven overnachten, massale verkeersstromen van komende en vertrekkende festivalgangers, twee weken zwaar verkeer en materieel voor op- en afbouw – met de stikstof die daarbij vrijkomt - en twee of meer weken een gedeeltelijke afsluiting voor wandelaars, fietsers en andere recreanten.

"Het worden meer dagen en op een gedeelte van Het Twiske komt een camping," stelt Oliver Tan, voorzitter van de stichting. "In Het Twiske is de toegang na elf uur 's avonds verboden, maar nu zal de rust 's nachts worden verstoord. Het Recreatieschap Het Twiske is al akkoord. Maar de gemeenteraad van Landsmeer moet hierover nog een besluit nemen."

Bezwaren uiten

De stichting roept inwoners op om morgen naar het gemeentehuis te komen en hun bezwaren te uiten. Het heeft tot een groot aantal aanmeldingen en steunbetuigingen geleid. Voor Oliver Tan de bevestiging dat veel mensen de gewenste uitbreiding als naderende donderwolken beschouwen.

Onderzoek

Om dat te onderstrepen wijst hij op een gezamenlijk onderzoek dat diverse SP-afdelingen in omliggende gemeenten onlangs hebben gehouden. Bezoekers van Het Twiske en klanten van Dirk in Oostzaan zijn naar hun mening gevraagd en er is een online-enquête gehouden. Het merendeel blijkt zich nu al behoorlijk aan het festival te ergeren. Dat zal er niet minder op worden.

Voor Oliver Tan en zijn stichting is de sessie die morgen op het programma staat dé gelegenheid om massaal in het geweer te komen. Nu kan het nog.

Meningen verdeeld

"Veel dorpelingen hebben hier een mening over en ik verwacht aardig wat mensen om in te spreken. De meningen bij de politieke partijen zijn nog verdeeld. Sommige zijn voor, sommige zijn tegen. Onze hoop ligt bij de PvdA en de versnipperde partijen. Het zal erom spannen."

Meer berichten