De warmtepomp staat op zolder. Herman legt uit hoe die werkt.
De warmtepomp staat op zolder. Herman legt uit hoe die werkt. ((Foto: Rodi Media/MvS))

Landsmeer vertegenwoordigd in Nationale Duurzame Huizen Route

door Marcel van Stigt

LANDSMEER – Wie zijn huis wil verduurzamen krijgt op zaterdag 2 en 9 november de gelegenheid om inspiratie op te doen. Belangstellenden kunnen bij huiseigenaren een kijkje nemen die deelnemen aan de Nationale Duurzame Huizen Route. Herman en Wilma Steinvoorte zetten hun deur aan Radboud 20 op zaterdag 2 november open. Zij besparen energie met het Triple Solar-systeem. Met behulp van dakpanelen en een warmtepomp wordt hun woning duurzaam van warmte, warm tapwater en elektriciteit voorzien. Gas komt er niet aan te pas.

Herman Steinvoorte is begaan met het milieu. Maar hij is er de man niet naar om uitsluitend met een beschuldigende vinger naar boeren, bouwers en allerlei instanties te wijzen en dan zelf helemaal niets aan energiebesparing te doen. "We willen met zijn allen overleven," stelt hij, "en als consument zijn we net zo verantwoordelijk. Je hebt maar één milieu."

Om de daad bij het woord te kunnen voegen heeft Steinvoorte zich aangesloten bij het onlangs opgerichte Duurzaamheidsplatform Landsmeer, dat zich met concrete projecten inzet voor een beter milieu. Met zijn agrarische kennis richt hij zich op groen en water. Hij houdt zich bezig met het vergroenen van tuinen.

Ook thuis heeft hij samen met mijn vrouw energiebesparende maatregelen genomen. Aanleiding was een noodzakelijke reparatie aan het dak. "Mijn zoon woonde op zolder en ging op zichzelf wonen. De kamer had enkel glas en het dak lekte. Met die kamer deden we verder niks, maar we wilden het wel meteen goed aanpakken. En energie besparen.

Herman struinde het internet af en nam een energiedeskundige in de arm. Daaruit is het idee voortgekomen om het Triple Solar-systeem aan te schaffen. Een combinatie van isolatie, warmtewisseling en zonnepanelen.

"Maar eerst hebben we dubbel glas laten plaatsen en de spouwmuur en vloer geïsoleerd. Gas gebruiken we we niet. Door deze maatregelen besparen we veel energie. We zien dat terug op onze energierekening. Die is gehalveerd."

Hoe werkt het Triple Solar-systeem precies? Herman Steinvoorte laat het op zaterdag 2 november graag zien. Bezoekers zijn op Radboud 20 welkom van 10.00 en 11.00 uur en van 11.00 tot 12.00 uur.

Belangstellenden moeten zich wel vooraf aanmelden op website www.duurzamehuizeroute.nl.

Meer berichten