Weer een paar zonnepanelen gelegd. Mandy Elfferich feliciteert de bewoners.
Weer een paar zonnepanelen gelegd. Mandy Elfferich feliciteert de bewoners. ((Foto: Han Giskes))

Zonnepanelenactie goed voor besparing van € 75.000,00 per jaar

LANDSMEER -  De zonnepanelenactie in Landsmeer blijkt een groot succes te zijn. Mandy Elfferich, wethouder Duurzaamheid, hielp op 31 oktober bij het plaatsen van één van de laatste zonnepanelen.

Zelf energie opwekken is een van de maatregelen die iedere inwoner zelf kan nemen om beter voor het milieu en voor de eigen portemonnee te zorgen. Van 8 april tot 1 juli 2019 nam Landsmeer deel aan de zonnepanelenactie die door de Omgevingsdienst IJmond is georganiseerd, in opdracht van de gemeente Landsmeer. Dit is onderdeel van het uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2018-2024 van de gemeente. De inwoners die mee hebben gedaan met de actie besparen gezamenlijk iets meer dan 75.000 euro per jaar.

Voortrekker in duurzame ontwikkeling

Mandy Elfferich: "Landsmeer wil een voortrekker zijn in duurzame ontwikkelingen. Dat kan de gemeente niet alleen, maar dat móeten we samen doen. Samen met, in dit geval, de Omgevingsdienst, maar juist ook samen met inwoners en ondernemers. Daarom ben ik ook heel blij dat er zo goed op deze zonnepanelenactie is gereageerd."

1,600 zonnepanelen

Ruim 135 inwoners hebben meegedaan met de actie. Dankzij deze massale inschrijving zijn er ongeveer 1.600 zonnepanelen toegevoegd aan de al 6.700 zonnepanelen in Landsmeer. Deze toevoeging scheelt de gemeente Landsmeer jaarlijks circa 156.604 kg CO2-uitstoot. Dat levert weer een mooie bijdrage aan de landelijke doelstelling uit het Klimaatakkoord om de uitstoot van CO2 structureel omlaag te krijgen. En dat is weer een goede stap in de richting een duurzamer Landsmeer.

Zonne-energie goed voor milieu

Het gebruik van zonne-energie is goed voor het milieu. In de energietransitie, waarin Nederland geleidelijk overstapt van fossiele brandstoffen naar duurzame energie, speelt zonne-energie een grote rol. In tegenstelling tot de productie van energie uit fossiele brandstoffen komen er bij zonne-energie geen schadelijke stoffen in de atmosfeer. Daarnaast is het aantrekkelijk voor de portemonnee. 

Meer berichten