De repetities zijn in volle gang. In de pauze even tijd voor een groepsfoto.
De repetities zijn in volle gang. In de pauze even tijd voor een groepsfoto. ((Foto: Han Giskes))

Drie TOP-avonden in kantine SC Purmerland

Door Marcel van Stigt

PURMERLAND – Toneelvereniging TOP maakt zich op voor het jaarlijkse trio uitvoeringen in de kantine van SC Purmerland. Op het programma staat de klucht 'Mijn zoon is gek, maar veelbelovend', te zien op 22, 23 en 30 november. Drie avonden gezelligheid en lekker lachen. In gesprek met bestuursleden Heleen Kraakman, Gerda Kokmeijer en Ans Oly.

De toneelvereniging staat nooit voor een handjevol kijkers te spelen. Ook dit jaar worden pakweg vierhonderd mensen verwacht. Ze komen om een avondje lekker te lachen en de ervaring leert dat dat ook gebeurt.

Dit jaar zal dat niet anders zijn. Volgens goede gewoonte brengt TOP weer een klucht. Want de toneelvereniging wil de bezoekers na afloop minimaal met een grote glimlach, maar het liefst nahikkend van het lachen naar huis sturen. Zo was het tweeënvijftig jaar geleden, toen de vereniging als onderdeel van SC Purmerland werd opgericht, en zo is het nog steeds.

Jaarlijkse hoogtepunt

In april speelt TOP standaard een eenakter, maar de uitvoeringen in november mogen als het jaarlijkse hoogtepunt worden beschouwd. De aanloop daar naartoe kent eenzelfde patroon. Ans Oly: "Tijdens de jaarvergadering stellen we de leescommissie samen. Die kiest het stuk uit. We kijken daarbij hoeveel spelers we dat jaar hebben. Nu zijn dat er twaalf."

Regisseur/voorzitter Kees Goede verdeelt de rollen, de teksten worden ingestudeerd en vanaf oktober wordt er op de maandag en woensdag gerepeteerd. De spelers kruipen dan steeds dieper in het personage dat ze moeten spelen, in overleg mogen ze daar desgewenst een eigen invulling aan geven, en het stuk krijgt steeds meer vorm. De repetities gaan gepaard met veel lol. "We gaan dan helemaal los," aldus Gerda Kokmeijer. "Maar tijdens de uitvoering zijn we natuurlijk serieus."

Succes bij voorbaat verzekerd

Zodra de speeldata in zicht komen begint de voorpret. Want succes is bij voorbaat verzekerd, al loopt de uitvoering de ene avond wel iets beter dan de andere. Het blijft immers mensenwerk. Waar de toeschouwers gegarandeerd lol om hebben is het feit dat ze de spelers die ze in het dagelijks leven meemaken ineens als een typetje en in een ludieke uitdossing op het podium zien staan. Daarmee begint de avond meteen goed. En dan moet het stuk nog worden gespeeld.

De vaart erin houden

Of de klucht goed uit de verf komt valt of staat met timing. Op tijd opkomen en afgaan is een belangrijke voorwaarde. Maar ook meteen reageren op de medespelers en de vaart erin houden. Maar hoe pleeg je een succesvolle aanslag op de lachspieren van het publiek? Heleen Kraakman: "Dat zit hem vooral in lichaamstaal en mimiek. Maar natuurlijk ook in de teksten. Die mogen we ter plekke verdraaien. Als je je maar wel aan het laatste woord uit het script houdt, want daar moet je medespeler op inhaken."

De kaartverkoop voor 'Mijn zoon is gek, maar veelbelovend' begint vandaag. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Ans Oly, Purmerland 62A, en Gerda Kokmeijer, tel. 020-4825413 of gerdakokmeijer@gmail.com.

Meer berichten