(Foto: Rodi Media/MvS)

Jelle Goris laat zich inspireren door Appie Baantjer

LANDSMEER - Een boek uitbrengen. Voor velen een droom, voor Jelle Goris (65) werkelijkheid. Zijn thriller 'Moord op z'n Mokums - wie heeft Kees Verlinden vermoord?' is uitgegeven door Boekscout.

Goris heeft zich laten inspireren door Appie Baantjer, schrijver van pakweg zeventig boeken rond meesterspeurder De Cock ('met cee-o-cee-ka').

'Moord op z'n Mokums' speelt eveneens in Amsterdam. Voor de Landsmeerder is dat bekend terrein, want hij is in het centrum van de hoofdstad geboren en opgegroeid. In zijn boek raakt het politieteam van Patrick Spoelstra betrokken bij een inval bij een motorbende in Amsterdam Buitenveldert. Er wordt een ring gevonden. Deze legt een verband met de onopgeloste moord op de vriend van Patricia Somers, Kees Verlinden. Het verhaal neemt een verrassende wending met de uiteindelijke oplossing van de tot dan onopgeloste moord.

Zonder strak schema

Jelle Goris heeft zijn boek in pakweg drie jaar geschreven, zonder strak schema, maar gewoon wanneer het hem uitkwam, en heeft er veel plezier aan beleefd. "Schrijven gaat me gemakkelijk af," vertelt hij. "Zo was het al toen ik nog bij een bank werkte. Ik heb weleens, met een toenmalig maatje, een conference geschreven voor de reünie van een afdeling en een speech voor de officiële opening van een kantoor. Schrijven vind ik leuk om te doen. En nu ik gepensioneerd ben heb ik er meer tijd voor."

Kritisch laten lezen

Het leek hem leuk om een boek te schrijven en daar is hij eens goed voor gaan zitten. Het verhaal met plot zat al in zijn hoofd. Het moest alleen nog even op papier komen. Hij had geen idee of het hem zou lukken, want het zou zijn debuut zijn, maar vooral omdat hij zichzelf geen enkele druk oplegde is het proces redelijk soepel verlopen. Geen bloed, zweet en tranen. Wel liep hij af en toe even vast. Maar daarna kon hij de draad redelijk snel weer oppakken. Zodra de laatste punt was gezet, heeft hij het verhaal door zijn vrouw kritisch laten lezen. Dat leverde constructieve feedback op en daarna was het echt klaar.

'En nu?'

"Toen dacht ik: en nu? Ik heb op internet gekeken en kwam Boekscout tegen. Boekscout geeft boeken uit, maar blijkt ook starters te begeleiden. Ik heb mijn manuscript opgestuurd en twee à drie weken later kreeg ik een uitnodiging voor een auteursbijeenkomst. De verhalen van de aanwezige auteurs zijn beoordeeld en dat van mij werd goed genoeg bevonden om uit te geven. Ik heb er al veel positieve reacties op gehad."

Het boek is uitgegeven op 25 oktober 2019 en is te bestellen via uitgeverij Boekscout in Soest (www.boekscout.nl). Intussen werkt Jelle Goris aan zijn volgende boek. "Het begin is er."

Meer berichten