Menno Verbeek heeft de afvalscheiding goed georganiseerd. Linde en Cas (en zijn konijntjes) wilden ook best even poseren voor de foto.
Menno Verbeek heeft de afvalscheiding goed georganiseerd. Linde en Cas (en zijn konijntjes) wilden ook best even poseren voor de foto. ((Foto: Rodi Media/MvS))

Kleurrijk voorbeeld van afvalscheiding

LANDSMEER - Menno Verbeek en Marjolein Wolthuis maken pas echt werk van afvalscheiding. Om te voorkomen dat papier en volle plastic zakken ergens binnen of buiten rond moeten slingeren totdat ze worden opgehaald, hebben ze zelf twee extra bakken aangeschaft - een blauwe en een gele. Een kleurrijk geheel, maar vooral een voorbeeld dat navolging verdient.

Met vijf kinderen hebben Menno en Marjolein aan afval geen gebrek. Het reguliere huisvuil en de groente- en fruitresten verdwijnen in de gebruikelijke grijze en groene containers. Daar hebben ze nauwelijks omkijken naar. Voor het papier en plastic ligt dat wat anders. De zakken met plastic worden eens in de twee weken opgehaald door de gemeente, het papier eens in de vier weken door vrijwilligers van Atletiek Club Waterland.

Geremd om afval te scheiden

Maar waar laat je dat afval in de tussentijd? Menno: "Papier kan ik niet vier weken lang bewaren, en om die plastic zakken nou zo lang alvast buiten te leggen... dan pikken vogels ze kapot. Er zijn meer bewoners die dit lastig vinden. Zij worden nu geremd om plastic afval te scheiden."

Tweedehands containers

Menno heeft het niet bij deze constateringen gelaten, maar is tot actie overgegaan. Hij zocht en vond op het internet een bedrijf in tweedehands containers en heeft een blauwe en een gele aangeschaft. "De blauwe is bedoeld voor het papier. Ik heb nog even overlegd met ACW, maar het bleek geen probleem te zijn. In de gele container stop ik de plastic zakken en ik haal ze eruit zodra ze worden opgehaald."

Aandacht van omwonenden

De containers blijken de aandacht van omwonenden te trekken. Diverse hebben interesse getoond en het is niet onwaarschijnlijk dat het voorbeeld wordt gevolgd. Menno: "We hebben die extra containers aangeschaft omdat dat afval thuis in de weg lag en niet om het voorbeeld te geven. Je moet ook wel ruimte hebben voor vier containers. Maar als we mensen hiermee op een idee brengen, is dat natuurlijk wel mooi."

Meer berichten