De drie hoofdrolspelers poseren op de enige logische locatie: de Jordaan.
De drie hoofdrolspelers poseren op de enige logische locatie: de Jordaan. ((Foto:Mart Hartman@Nederlied ))

Willy Alberti, Johnny Jordaan en Tante Leen terug in het theater

TUINDORP OOSTZAAN – Pure gein en bittere weemoed. Ze gaan hand in hand in het Jordaanse levenslied, ooit vertolkt door onder meer Willy Alberti, Johnny Jordaan en Tante Leen. En juist zij komen weer tot leven in een nieuwe productie van Stichting Nederlied: 'Een Hemelse Kerst in de Jordaan', van 20 tot en met 26 december (ook op beide kerstdagen) te zien in Het Zonnehuis. Harry Slinger, Rob van de Meeberg en Marjolijn Touw spelen de hoofdrollen. Een select gezelschap, waaronder Rodi Media, kreeg alvast een voorproefje tijdens een rondvaart door het populaire en veel bezongen deel van Amsterdam.

Harry Slinger is zowel in de rol van Willy Alberti als in de Jordaan helemaal op zijn plaats. Hij is geboren aan de Bloemgracht, vertelt hij desgevraagd terwijl de boot afmeert in de Keizersgracht, nabij de Westertoren, en de accordeonist 'Mokum, wat maak je me nou?' inzet. De Westertoren, Harry kan hem moeiteloos uittekenen. "We hadden thuis geen klok en mijn vader zei vaak: Ga buiten eens kijken hoe laat het is. Zo heb ik leren klokkijken. Ik weet ook nog dat ik in 1959 op de schouders stond van mijn oudste broer om Johnny Jordaan en Tante Leen binnen te halen. Ze waren eerste en tweede geworden bij een zangwedstrijd in Krasnapolsky. Dat was nogal wat. Duizenden mensen waren op de been."

Springlevend

Johnny Jordaan, Tante Leen en Willy Alberti – vergeten zijn ze nooit en ook hun liedjes zijn nog springlevend. Hoe kan dat? Wat is het geheim van het Jordaanse repertoire? Rob van de Meeberg (Johnny Jordaan) heeft een meer dan plausibele verklaring. Hij ziet overeenkomsten met de Portugese fado's. "Het is zingen vanuit de tenen en het publiek zingt mee. En het zal je verbazen: jong en oud komt erop af. Want die liedjes worden door de ouderen doorgegeven. Er is ook behoefte aan herkenning. Niet voor niets zingen rappers ook over Amsterdam. Over hún stad. "

Hoog meedeingehalte

De overbekende liedjes hebben een hoog meedeingehalte. En het zijn niet alleen maar vrolijke meezingers; vaak kun je de weemoed er met pollepels van afscheppen. Of zoals Harry Slinger het verwoordt: "In de Jordaan is het niet alleen maar 'Holadijee'."

Kerst in de Jordaan

Alle bekende liedjes uit de Jordaan komen tijdens 'Een Hemelse Kerst in de Jordaan' voorbij. Vanuit de hemel kijken Johnny Jordaan, Tante Leen en Willy Alberti terug op de gezellige kerstdagen in de Jordaan. Naast de diverse klassiekers zingen ze kerstliederen. De kenmerkende Jordaanse humor mag natuurlijk niet ontbreken en er valt daarom volop te lachen. Een engelenkoor en topmuzikanten Bert Stoots (piano) en René Trok (accordeon) maken het plaatje compleet. De drie hoofdrolspelers hebben en duidelijk zin in. De boot krijgt extra deining met 'O Johnny, zing een liedje voor mij alleen' door Tante Leen en 'Aan de voet van de Westertoren', gezongen door Willy Alberti en Johnny Jordaan.

Hatsjee!

Die Westertoren verschijnt aan het eind van de boottocht weer in beeld. Tegen deze achtergrond gaan de drie hoofdrolspelers op het dek staan voor een fotosessie. Passanten kijken om en blijven staan. Willy Alberti, Johnny Jordaan en Tante Leen. Ze zijn even terug en heel Amsterdam mag het weten. Hatsjee!

'Een Hemelse Kerst in de Jordaan', vrijdag 20 tot en met donderdag 26 december in Het Zonnehuis. Kaarten bestellen: https://www.nederlied.nl/kerst-in-de-jordaan.

Marcel van Stigt

Meer berichten