Jan Koopen en Tiny Ruys zijn twee vrijwilligers van de afdeling Landsmeer.
Jan Koopen en Tiny Ruys zijn twee vrijwilligers van de afdeling Landsmeer. ((Foto: Rodi Media/MvS))

Zeventig jaar de mens centraal

LANDSMEER - De Zonnebloem bestaat zeventig jaar en daar staat de afdeling Landsmeer/Den Ilp/Purmerland graag bij stil. Afgelopen donderdag heeft ze in De Zoete Inval een feestelijk diner geserveerd voor vijftig gasten. Die konden samen even onbekommerd genieten en bijpraten. "Mensen met een beperking lucht geven, dat is wat de Zonnebloem doet," zegt vrijwilliger Jan Koopen.

De Zonebloem roept nog altijd associaties op van boottochten voor gehandicapte medemensen. Zeker, uitstapjes staan op het programma, maar het belangrijkste werk van deze organisatie vindt letterlijk dicht bij huis plaats. Vaak direct om de hoek, waar mensen wonen die niet meer zo mobiel, maar wel heel eenzaam zijn. Bij deze mensen komen vrijwilligers op bezoek. Voor een praatje, een spelletje, maar ook om een stukje te wandelen of een boodschap te doen.

Gewoon voor de deur

"Onze afdeling ontfermt zich over vijfentachtig mensen in Landsmeer, Purmerland en Den Ilp," vertelt .Jan Koopen. "Die mensen willen er vaak even uit. Of ze willen dat iemand af en toe op bezoek komt. Zelf doe ik dat ook. Niet op afspraak, maar ik sta gewoon voor de deur."

Het is een nobele missie die de landelijk werkende organisatie voor ogen heeft. Maar er moeten lokaal wel mensen opstaan die zich hier voor willen inzetten. In Landsmeer/Purmerland/Den ilp is dat goed geregeld met een groep van ongeveer vijfentwintig vrijwilligers.

Penningmeester

Jan Koopen heeft zich zo'n vijftien jaar geleden spontaan aangemeld. Het gebeurde toen een Zonnebloemcollectant bij hem voor de deur stond. "Ik zei: 'Ik doe niks in de collectebus, maar als je hulp nodig hebt, roep je me maar'. Waar het geld heengaat zie je immers nooit. Je kunt beter iets doen. Dit is een zinnige bezigheid en er zijn zat mensen die onze hulp nodig hebben. Bovendien, als ik zelf een beperking heb, vind ik het ook leuk om geholpen te worden. Sinds drie jaar ben ik penningmeester."

Ook Tiny Ruys is vrijwilligster. Ze organiseert activiteiten, zoals het etentje in De Zoete Inval. Het is een nog vrij nieuw ontmoetingscentrum, dat nog niet bij iedereen bekend is. De Zonnebloem ziet daar kansen om er vaker gebruik van te maken.

Vergeten doelgroep

"Er mag hier wel iets meer gebeuren voor de ouderen," stelt ze. "Het is een vergeten doelgroep. Er zijn weliswaar veel uitjes in Landsmeer, maar met een rolstoel kun je vaak niet mee. Een jaar geleden ben ik gestopt met mijn bedrijf en nu zet ik me in voor de Zonnebloem. Ik word er altijd een beetje blij van als ik iemand aandacht kan geven die dat nodig heeft."

De afdeling Landsmeer/Den Ilp/Purmerland kan nog wel een stuk of vijf nieuwe vrijwilligers gebruiken (bij voorkeur met een verpleegkundige achtergrond). Ook verjonging van het bestuur is welkom. Belangstelling? Bel het secretariaat op 020-4824449.

Meer berichten